'Afpakken Tanja Nijmeijers paspoort is symboolpolitiek'

De oproep van het CDA om Tanja Nijmeijers paspoort af te nemen, heeft niets te maken met buitenlandpolitiek, maar is slechts bedoeld voor het Nederlandse publiek, in het bijzonder Henk en Ingrid. Het is zinloze symboolpolitiek, vindt Martijn Dekker.

Tanja Nijmeijer in een kamp van de Farc.Beeld anp

Regeringspartij CDA is het, bij monde van Kathleen Ferrier, beu dat de daden van 'terroriste' Tanja Nijmeijer geromantiseerd worden en vraagt minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal daarom te onderzoeken of Nijmeijer het Nederlandse staatsburgerschap ontnomen kan worden.

Nu is het, om te beginnen, op zijn minst nogal twijfelachtig dat een regeringspartij iemand het staatsburgerschap wenst te ontnemen op basis van obscure videofragmenten, zonder enige vorm van proces. Dit riekt naar 'trial by media' en hoewel het enigszins in lijn met uitspraken van de PVV is, getuigt het van weinig respect voor de rechtsstaat.

Aanpak van de FARC
Daarnaast lijkt het me een onwenselijke inmenging in wat primair een binnenlandse Colombiaanse aangelegenheid is. Dat Ferrier zich ergert aan het feit dat Nijmeijer nog niet is opgepakt, staat de facto gelijk aan beweren dat de Colombiaanse overheid faalt in zijn aanpak van de FARC. Dat is nogal wat voor een Nederlands Tweede Kamerlid. Zou mevrouw Ferrier het dossier zorgvuldig bestudeerd hebben? Als dat het geval is en als ze inderdaad de Colombiaanse overheid terecht wil wijzen, dan moet ze ook daad bij woord voegen en minister Rosenthal ondubbelzinnig verzoeken deze boodschap aan de ambassadeur over te brengen.

Maar laten we elkaar niet voor de gek houden. De oproep van het CDA heeft niets te maken met buitenlandpolitiek, maar is slechts bedoeld voor het Nederlandse publiek (lees: Henk en Ingrid). Het is dan ook zinloze symboolpolitiek om Nijmeijer het Nederlanderschap te ontnemen omdat zij, hoegenaamd, criminele en/of terroristische daden heeft begaan. Moeten we, met deze gebeurtenis als eventueel precedent, dan meteen ook alle veroordeelden in buitenlandse gevangenissen het staatsburgerschap ontnemen en ze aan hun lot overlaten?

Gelukkig kon het voorstel op weinig steun in de Tweede Kamer rekenen. Want anders was het te hopen geweest dat Minister Rosenthal consequent is en vasthoudt aan zijn argumentatie in het debat over de Gazavloot. Destijds zei hij expliciet dat consulaire bijstand geldt voor alle Nederlanders, of ze nu misdaden hebben begaan of niet, want 'dat hebben we zo afgesproken in de wet'.

Opportunistisch
Als uiteindelijk, na een gedegen onderzoek, blijkt dat Nijmeijer zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan terroristische daden, dan is de enige juiste actie van Nederlandse kant dus het verlenen van consulaire bijstand en er voor te zorgen dat zij op zijn minst een eerlijk proces krijgt. Nu, voordat er ook maar iets feitelijk onderzocht is, roepen om iemand haar paspoort te ontnemen, is opportunistisch, populistisch, illegaal en bovendien volkomen in tegenspraak met de vergevingsgezindheid die het CDA, niet in de laatste plaats Ferrier, hoog in het vaandel zou moeten hebben.

Martijn Dekker is politiek antropoloog aan de Vrije Universiteit en doet onder andere onderzoek naar de verhoudingen tussen lokale en internationale actoren in conflictgebieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden