Aedes, het roer moet om!

De corporaties zijn van groot belang. Laat Aedes dat niet verpesten

de opinieredactie

De afgelopen maanden lag de corporatiesector onder vuur. Ook de landelijke vereniging van huurders, de Nederlandse Woonbond, heeft zware kritiek geuit. Fraudezaken, slecht gemanagede prestigeprojecten en risicovolle nevenactiviteiten buiten de volkshuisvesting doen het imago van de sector geen goed.

Absurd
Daar bovenop kwam eind vorige week nog de absurd hoge en moreel niet te rechtvaardigen vertrekregeling van de voorzitter van Aedes, Willem van Leeuwen. Als klap op de vuurpijl blijkt het salaris van zijn beoogde opvolger Marc Calon, zeker als het omgerekend wordt naar fulltime basis, ver boven de Balkenendenorm te liggen.

Het lijkt erop dat de corporatiesector zijn maatschappelijke kerntaak, het zorgen voor goede en betaalbare huisvesting voor mensen met een bescheiden inkomen, is vergeten. Een deel van de sector lijkt te zijn vergeten waarom zij op aarde is.

Prima
Toch zijn er veel corporaties die hun werk op een prima manier doen. Zij investeren in nieuwbouw, energiebesparing en leefbare wijken. Ze bieden betaalbare huurwoningen aan, zijn klantgericht voor huurders en betrekken huurdersorganisaties serieus bij hun beleid. Deze corporaties dreigen de dupe te worden van de negatieve beeldvorming over de sector. Zij zijn dan ook terecht boos op collega’s die de sector in diskrediet brengen.

De corporatiesector in Nederland is uniek en van groot belang. Naast het zorgen voor goede en betaalbare huurwoningen dragen corporaties bij aan het oplossen van maatschappelijke problemen, bijvoorbeeld door betaalbare nieuwbouw, investeren in de Vogelaarwijken en energiebesparing.

Geringer
Zij zorgen ook voor huisvesting voor thuis- en daklozen en mensen die zorg behoeven. Vandaar dat in Nederland de huisvestingsproblemen veel geringer zijn dan in het buitenland. Dat merk ik ook als ik mijn collega’s van huurdersorganisaties in het buitenland spreek.

Woningcorporaties verdienen het daarom om een invloedrijke belangenbehartiger te hebben die samen met de Woonbond zorgt voor een goede ontwikkeling van de volkshuisvesting door een stevige landelijke belangenbehartiging.

Sterke koepel
Daarom heeft de Woonbond ook behoefte aan een sterke koepel van woningcorporaties als gesprekspartner. Samen moeten wij werken aan het bieden van goede huisvesting voor huurders en het oplossen van belangrijke maatschappelijke problemen.

Daarbij staan huurders en verhuurders soms tegenover elkaar, maar ook heel vaak naast elkaar. Denk bijvoorbeeld aan de gezamenlijke inspanning van Aedes en Woonbond om een forse energiebesparing in de sociale huursector te realiseren.

Willen de corporaties uit de huidige crisis komen dan zal de koers wel drastisch moeten worden verlegd.

Daarbij is het in ieder geval afgelopen met bovenmatige salarissen, luxegedrag, prestigeprojecten, het streven naar zo veel mogelijk vrijheid buiten de huurders en overheid om en het risicovol spelen met maatschappelijk vermogen.

Afbakening
Ook wordt gestopt met het gedram over zelfregulering door de corporaties en de branche zelf; recente problemen bij Rochdale, SGBB en Woonbron benadrukken nog eens dat een goede afbakening van het werkdomein van corporaties vereist is. Het is daarbij absoluut nodig dat het interne toezicht door de Raden van Commissaris en het externe toezicht door de overheid en een in te stellen autoriteit versterkt worden.

Alle corporatiedirecteuren moeten zich weer realiseren wat hun missie is. Kernwoorden daarbij zijn meer gevoel voor de publieke taak van corporaties, sociale huisvesting van huurders met een bescheiden inkomen en soberheid en doelmatigheid.

De Woonbond wil graag samen met Aedes werken aan een sociale en sterke corporatiesector, maar dan wel op basis van gelijkwaardige verhoudingen binnen de sector en besef van de sociale en publieke taak. Het congres van Aedes op 23 april biedt een uitgelezen kans om een frisse start te maken met die nieuwe, sociale koers.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden