Advocaat heeft moeite hoofd boven water te houden: 'Er moet geld bij'

In het artikel 'Gedragscode van advocaten bemoeilijkt prijsvergelijking' (Economie, 15 maart) wordt gesteld dat de advocaten (te) duur zijn. Een oud en wijdverbreid misverstand, stelt Arno van Deuzen.

Advocaten protesteerden in 2013 bij de Amsterdamse rechtank tegen bezuinigingsplannen. Beeld anp

Een groot deel van de mensen (zo'n 40 procent) komt in aanmerking voor gefinancierde rechtshulp. Men betaalt dan een eigen bijdrage. Deze ligt tussen de 143 en 770 euro. Daarmee wordt de hele rechtszaak gevoerd.

Heeft men een inkomen/vermogen boven de toevoegingsgrens (voor het inkomen geldt een grens van 38.000 euro voor gezinnen en 26.900 euro bruto voor alleenstaanden. De vermogensgrens is respectievelijk 50.000 euro en 25.000 euro ), dan moet men de kosten van de advocaat geheel zelf betalen. Daarbij geldt op mijn kantoor een uurtarief tussen de 150 en 200 euro (al jaren niet verhoogd). Ook is het mogelijk een prijsafspraak te maken (fixed price). In dat geval weet de cliënt exact waaraan hij (financieel) toe is.

Tarieven van 300 à 400 euro per uur komen alleen voor bij de grote, commerciële kantoren en dan nog alleen voor zakelijke relaties.

Van de vergoeding/het uurtarief moeten nog alle kosten (pand, bibliotheek, personeel, verzekeringen et cetera) af. Tel daarbij op dat de vergoeding voor sociaal advocaten al sinds een jaar of vijf bevroren is. Dat betekent dan ook, dat wij tegen het prijspeil van 2013 betaald worden, terwijl de kosten wel gestegen zijn.

Het is dan ook voor veel (sociaal) advocaten moeilijk het hoofd boven water te houden. De laatste jaren hebben zich al diverse onafhankelijke commissies over de kosten van de sociale rechtshulp gebogen. Alle commissies komen tot dezelfde conclusie: er moet geld bij!

Arno van Deuzen is advocaat

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden