ingezonden brieven

Actievoerders Extinction Rebellion zijn meer dan alleen relschoppers

Actievoerders van Extincion Rebellion bezetten Mauriskade voor het Rijkmuseum in Amsterdam in 2019 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Actievoerders van Extincion Rebellion bezetten Mauriskade voor het Rijkmuseum in Amsterdam in 2019Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Brief van de dag

Nu doen jullie het gewoon wéér. Bij een artikel over een klimaattop waarvoor Nederland niet is uitgenodigd, plaatsen jullie een foto van een arrestatie bij een actie van Extinction Rebellion. Door zo’n foto te plaatsen framen jullie Extinction Rebellion als een club die, als je je aansluit, door de politie naar een arrestantenbusje wordt getild. De arrestaties zijn slechts een gevolg van onze terechte opstand. Ze zijn nooit het doel.

Ons doel is dat de overheid eerlijk is over de klimaatcrisis en haar burgers gaat beschermen. Heb het alsjeblieft dáár een keer over, de volgende keer als Extinction Rebellion in de krant wordt genoemd. Of over wat het eigenlijk voor club is.

Wist u bijvoorbeeld dat achter elke arrestant zo’n tien vrijwilligers staan die de actie faciliteren? Dat er duizenden mensen achter de schermen werken om deze beweging vitaal te houden? Dat er wekelijks door het hele land prachtige, kleurrijke kunstzinnige acties worden gehouden? Dat we enorm groeien?

Steun deze burgerbeweging door een keer het hele plaatje te laten zien in plaats van ons elke keer neer te zetten als relschoppers die aan hun haren door Team Blauw over straat worden gesleept.

Tessel Hofstede, Olst

Zij aan zij

Wat een verfrissende bijdrage van oud-minister Cees Veerman c.s. inzake een toekomstbestendig landbouwbeleid. Niet meer wij tegen zij, maar een constructieve bijdrage voor een situatie die tegenwoordig in problematiek resulteert die de politiek niet meer mag of kan ontkennen.

Partijbeleid en partijbelangen horen ondergeschikt te zijn aan de duurzaamheid van de samenleving, ook die van de boeren. Dat hen toekomstperspectief moet worden geboden, staat buiten kijf. We kunnen echter niet de kop in het zand blijven steken. Nu maar hopen dat het volgende kabinet net zo constructief wil handelen als deze brede groep voorstelt.

Eus Wijnhoven, Delft

Economisch verantwoord

Een brede coalitie van bobo’s uit de natuurorganisatie en boerenorganisaties, aangevuld met wetenschappers, heeft onder leiding van Cees Veerman een perspectief geschetst voor duurzame landbouw. Dat verdient een compliment.

Zoals zo vaak als tegengestelde belangen het met elkaar eens worden: de adder zit onder het gras! Terwijl de economie ons leert dat bij de productie van goederen voor een eerlijke prijsvorming alle kosten moeten worden verrekend, zou dat bij de landbouw niet gewenst zijn?

De schade aan natuur, landschap en milieu wordt in de plannen niet verrekend in de prijs van de producten. Het voorstel is om ze voor al die schade te ‘compenseren’, zodat de boeren duurzamer gaan werken. De omgekeerde wereld.

Het jarenlang afwentelen op natuur, landschap en milieu zou beloond moeten worden om voortaan duurzaam te gaan werken? Blijkbaar hebben de vertegenwoordigers van de landbouw het met boerenslimheid geflikt om de anderen te verlokken tot dit standpunt. Ik snap dat je creatief moet zijn om de stevige belangen van de landbouwsector aan te pakken. Maar mogen we het economisch verantwoord doen?

Arie de Jong, Leiden

Stel dier centraal

Cees Veerman schaart zich in de traditie van Sicco Mansholt: tijdens zijn bewind (2002-2007) een onhoudbaar landbouwsysteem bevorderen, daarna op de barricade om het te veranderen. Het getuigt van een lovens-waardig voortschrijdend inzicht. Opmerkelijk is echter dat in de plannen nergens melding wordt gemaakt van de omgang met dieren.

Een herdefiniëring van de rol van dieren in ons voedselsysteem en het centraal stellen van hun welzijn is voor verduurzaming essentieel. Jan Staman, voorzitter Raad voor Dieraangelegenheden, deed daarvoor twee jaar geleden al een dringende oproep. En Herman Wijffels in 2001.

Zonder focus op de dieren dreigen halfhartige voorstellen en lijkt het voortschrijdend inzicht van Veerman selectief. Onder Veermans bewind werden welzijnsverbeteringen voor varkens teruggeschroefd, stalbranden genegeerd, kippen van overheidswege vergiftigd, kon de nertsenfokkerij een doorstart maken, steeg de import van soja uit Brazilië voor de veevoerindustrie, werden dierlijke productie en consumptie met subsidies aangejaagd, enz.

Op sommige onderwerpen is sindsdien vooruitgang geboekt, op andere nog nauwelijks of niet. Een ‘deltaplan’ voor de landbouw dat een knip voor de neus waard is, zal van de rol en het welzijn van dieren een speerpunt moeten maken.

Dirk-Jan Verdonk, World Animal Protection Netherlands, Den Haag

Tweede Kamer

Als in mijn bedrijf plotsklaps 69 van de 150 werknemers vertrekken, is het einde bedrijf. In de Tweede Kamer heet dit ‘democratie’. Nu heb ik helemaal geen bedrijf, maar ben juist blij dat ik in een democratie leef. Kennelijk is het beter dat een democratie niet efficiënt werkt. We moeten tenslotte ook ergens over kunnen mopperen in deze krant.

Kees de Jong, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden