Opinie
Actie tegen UPC op filmgala niet juist
Het valt te betreuren dat de uitreiking van de Gouden Kalveren is aangegrepen om het conflict over de auteursrechten eenzijdig uit te venten, schrijft Willemien van Aalst, directeur van het Nederlands Film Festival.
Op de openingsavond van het Nederlands Film Festival 2014 heb ik mijn zorg geuit over de kwestie van de auteursrechten die de filmsector splijt en over de daarbij gepaard gaande actie die de pijlen exclusief richt op onze hoofdsponsor UPC. Ik heb de hoop uitgesproken dat partijen constructief met elkaar in dialoog gaan en dat snel een oplossing komt die recht doet aan alle betrokken partijen. En dat is noodzakelijk, want in de filmketen heeft iedereen elkaar nodig (makers, omroepen, fondsen, distributeurs, festivals, sponsors, publiek et cetera).
Daags na het Gala van de Nederlandse Film concludeer ik dat wij terug kunnen kijken op een sterke festivaleditie. Wel betreur ik het zeer dat de live-uitzending van de uitreiking van de Gouden Kalveren is aangegrepen om het conflict over de auteursrechten eenzijdig uit te venten. Dat was niet het juiste platform. Het conflict moet worden opgelost aan de onderhandelingstafel. Bij de uitreiking behoren de genomineerden en winnaars centraal te staan.
Emotioneel protest
Ik betreur het ook dat de actie zich exclusief op UPC richt. UPC is sinds 2011 een zeer belangrijke en gewaardeerde partner van het Nederlands Film Festival, zowel als financier en als promotor. Zonder grote financiers als UPC is het moeilijk dit feest van de Nederlandse film te realiseren.
Daarbij maakt UPC met onder andere de aankoopbedragen via divisies als Film1 de productie van vele Nederlandse films mede mogelijk. Bovendien is UPC slechts een van de leden van de groep kabelmaatschappijen, filmproducenten en omroepen die partij zijn in het conflict.
Ik doe een dringende oproep aan alle partijen aan de onderhandelingstafel om spoedig tot goede afspraken te komen en ik pleit ervoor dat zij hun zakelijke argumenten delen met het publiek. Dat zou de voorkeur moeten hebben boven emotioneel protest zonder het publiek nader te informeren, en dat, onbedoeld maar toch, ten koste gaat van het Nederlands Film Festival en dus van de makers.
Willemien van Aalst is directeur van het Nederlands Film Festival.