Ach, we kunnen de NPO zijn pavloviaanse schrikreactie nauwelijks kwalijk nemen

Door de lafheid van de NPO voor ons geen onderbroek.

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen
null Beeld
Beeld

Sorry, hoor, maar hij begreep er even helemaal niks meer van. Waarom juichte die Macron nou al weer? Ze schoten net nog in het andere doel. Hij staarde in het rond, de mond geopend, het oranje sjaaltje om de schouders. Terwijl onze internationals weer naar de eigen helft sjokten, probeerde premier Rutte zich in het bomvolle stadion een houding te geven. Ach, stond Gerard Joling maar op de middenstip te hossen met een manshoge veer in de bips.

De Betrouwbare Mannetjes hadden net in de tuin de tent opgezet, bezem erdoor, doekje erlangs, toen we door de Franse pandoering weer met alle vier de beentjes op de grond werden gekwakt. Aanslag in Barcelona, demonstrazi's, en een snoeiharde eiercrisis: we hadden het wel zo'n beetje meegekregen via de campingwifi, maar het voelde toch ver weg.

Eenmaal thuis was er Jesse. BNNVara had op het punt gestaan de documentaire over de Heiland van de Westrand uit te zenden, maar gelukkig was net op tijd bekend geworden dat het Klavers bloedeigen 'content creator' Joey Boink was die de film had opgetrokken uit overgebleven campagnemateriaal. Zaterdag al twitterde Martin Bosma dat hij het schandalig vond dat het Journaal geen aandacht besteedde aan de film waarvan hij het schandalig vond dat die werd uitgezonden. Ook Thierry's Forum was boos, net als wat andere mensen die vaak boos zijn. En laat het dan maar aan de Shula Rijxmensen van de NPO over om te buigen.

Arnold Karskens was zo blij als een kind: 'Dat hebben we toch maar mooi voor elkaar gekregen. Wat je zegt: POWER TO THE PEOPLE!'. Ook Paul Witteman vond het 'een heel verstandige beslissing' de film niet uit te zenden: 'Toen uit alle hoeken en gaten mensen op het podium klommen om te betogen dat de Vara een misstap begaat, dacht ik: dan moet je aan damagecontrol doen.'

Jesse in z'n boxershort, zachtjes zijn lijflied van the Black Eyed Peas prevelend. Jesse in bed met z'n vriendin, Jesse die het vervelend vindt dat anderen hem met Gandhi vergelijken. Alleen NRC Handelsblad had de film gezien en geoordeeld dat er weinig diepgang in zat, hetgeen ons toch een aardig objectieve weergave van de realiteit leek. Maar door de lafheid van de NPO, waar ze met schijnargumenten over 'journalistieke onafhankelijkheid' nog wat deodorant over hun angstzweet spoten, voor ons geen onderbroek.

Ach, we konden de Hilversumse bestuurders hun pavloviaanse schrikreacties en gebrek aan ruggegraat nauwelijks kwalijk nemen. Het is nou eenmaal usance te zwichten voor de hardste schreeuwers, en bij - pak hem beet - de bedreiging van een islamitische basisschool vooral heel stil te blijven om maar niemand tegen de schenen te schoppen.

De afgelopen maanden hadden we ook hem nauwelijks gehoord. En met dat geforceerde, angstige zwijgen over die poeptrage formatie had hij zijn afwezigheid alleen maar onderstreept. Nu zagen we hoe onze premier wezenloos toekeek hoe de 0-4 als een guillotine in de nek van het Nederlands Elftal sloeg. De machteloosheid, het gebrek aan leiderschap. En plots het besef dat het waarschijnlijk weer een kleine vier jaar gaat duren voordat we een nieuwe kans krijgen. Hopen dat er tegen die tijd wat beter materiaal rondloopt om het land te vertegenwoordigen.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Als we van Bulgarije verliezen, en Zweden verliest gewoon van Luxemburg en Wit-Rusland, en Bulgarije van Luxemburg en van Frankrijk, en er in ieder geval een ander team slechter tweede is, hebben we in de play-offs alles nog in eigen hand.

Veel plezier van uw nieuwe mening.

De Betrouwbare Mannetjes (Melle Runderkamp en Simon Hendriksen) zitten ook op Twitter: @Betmannetjes

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden