Accijns op fastfood

Bijna de helft van de Nederlanders is te dik. Ook onder kinderen vormt overgewicht een steeds groter probleem: nu is 15 procent van de kinderen te dik, en lijden er 40.000 kinderen aan obesitas.

Dit overgewicht zal naar verwachting een steeds groter gezondheidsprobleem worden. Overgewicht is daarmee misschien wel het grootste gezondheidsprobleem van Nederland op dit moment. Niet alleen vergroot het de kans op hart- en vaatziekten, maar ook op tal van andere aandoeningen zoals diabetes, galstenen, en slaapproblemen. Artsen waarschuwen al jaren voor de levensgevaarlijke gevolgen van dit groeiende overgewicht onder de Nederlandse bevolking (jaarlijks sterven zo’n 40.000 mensen aan hart- en vaatziekten), maar de regering komt nauwelijks in actie.

Het ministerie van VWS richt haar aandacht vooral op preventie op basis van informatievoorziening. Dit zijn de suffige SIRE-spotjes die mensen moeten stimuleren de fiets te pakken naar hun werk en de folders in 14 talen bij de apotheek.

Japan heeft daarentegen een omstreden wetsvoorstel aangenomen om het gewicht van haar bevolking binnen de perken te houden: de regering heeft grenzen voor de buikomtrek van haar populatie opgesteld en gaat deze jaarlijks meten. Iedereen die boven deze grenzen zit, krijgt dieetadviezen die binnen drie maanden moeten leiden tot gewichtsverlies. Indien dat niet lukt, worden mensen gedwongen nóg eens zes maanden adviezen op te volgen. Het doel is het overgewicht binnen vier jaar te reduceren met 10 procent.

De vraag is of dit doel de middelen heiligt. Er zijn immers veel mensen met een genetische aanleg tot overgewicht die zwaar worden getroffen door deze heftige maatregelen. Ook houden de maatregelen geen rekening met de financiële omstandigheden van mensen, die hen dwingt goedkoop (lees ongezond) te eten. Bovendien is roken nog steeds de belangrijkste risicofactor voor hart- en vaatziekten en heeft Japan tot op heden geen rookverbod.

Toch moet Nederland een effectiever beleid gaan voeren om haar overgewicht aan te pakken. De vrijblijvende voorlichting moet aangevuld worden met een hardere aanpak om dit groeiende probleem de baas te worden. Waarom niet eens beginnen zoals we met de sigaretten zijn begonnen: een accijns op fast-food, het verbieden van snoepautomaten op scholen, en geen adverteermogelijkheden voor fastfoodketens? Zo kunnen we hopelijk Japanse én Amerikaanse toestanden voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden