Abortuspil niet de beste optie

Vrouwen vinden het belangrijk dat ze een keuze hebben: abortuspil of andere behandeling. Voor hun wens zou meer aandacht moeten zijn, vindt Olga Loeber.

Olga Loeber

Kleiverda en Gomperts van Women on Waves maken zich sterk voor politieke bewustwording omtrent abortus in landen waar deze illegaal of moeilijk te verkrijgen is. Dat is een loffelijk streven, omdat er op de wereld veel geleden wordt door vrouwen die een ongewenste zwangerschap hebben.


Abortuspillen

Zij trachten dat te doen door in internationale wateren hun overtuiging uit te dragen en abortuspillen te verstrekken. Voor het eerste is er geen enkele wettelijke beperking. Voor het tweede vallen zij onder het vergunningenstelsel zoals dat gehanteerd wordt in Nederland voor klinieken en ziekenhuizen waar abortussen worden uitgevoerd.


Of ze nu in Spanje de wet overtreden hebben door geen gebruik te maken van de mobiele kliniek, zal de rechter dienen uit te maken. Women on Waves wijt de vervolging aan de veranderende attitude van de politiek. Echter het besluit van het kabinet om de overtijdbehandeling onder de Wet Afbreking Zwangerschap te laten vallen, volgt het advies van de evaluatiecommissie en de reeds gebruikelijke werkwijze.


Women on Waves stelt dat het nu voor huisartsen onmogelijk zal worden om de abortuspil voor te schrijven. Zij vindt de abortuspil de beste optie voor een beginnende zwangerschap en de huisarts de aangewezen persoon om die voor te schrijven. Deze opvatting is echter niet getoetst aan wat abortuscliënten zelf vinden.


Angst

In Nederland kiest ongeveer 20 procent van de vrouwen met een korte zwangerschap voor een abortuspil, meestal op grond van angst voor de curettage, omdat die meer op een miskraam lijkt, of omdat ze het grootste deel van de behandeling in huiselijke omgeving willen laten plaatsvinden. Men accepteert dat men een paar dagen bezig is met deze behandeling, dat het iets minder effectief is en in het algemeen meer en soms heftig bloedverlies en andere klachten geeft. Het is dus maar de vraag of deze vorm van behandeling voor iedereen de beste optie is.


Vouwen vinden het vooral belangrijk dat ze een keuze hebben. De vraag is of die keuze er nog is, als de huisarts de pil voor gaat schrijven, terwijl hij geen curettage kan doen. Gemiddeld komt er één vrouw per jaar met een korte ongewenste zwangerschap bij de huisarts. Slechts een minderheid van de vrouwen geeft de voorkeur aan verstrekking door de huisarts.


Voor het internationale werk van Women on Waves is er niets gewijzigd. Men kan doorgaan op de oude voet. Voor de situatie in Nederland zou het wijs zijn aandacht te hebben voor de opvatting van de vrouwen zelf, in plaats van allerlei ideologische standpunten als algemeen geldig te verklaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden