Postuum Paul Ribourdouille (1938-2018)

ABN’er die met Postbank moest concurreren

Paul Ribourdouille leidde als ABN’er de financiële revolutie van cheques en cash bij de balie naar de flappentap en betalen met pincode.

Paul Ribourdouille.

In de tweede helft van de vorige eeuw speelde bankbestuurder Paul Ribourdouille een hoofdrol bij de modernisering van het nationale en internationale betalingscircuit. De bestuurder van ABN en later ABNAmro stond aan de basis van de europas en de samenwerking met Mastercard. Af en toe leidde dat tot fikse aanvaringen, met name in Nederland waar hij een geharnaste tegenstander vond in Hans Verkoren, bestuurder van Postbank en later ING.

‘Zij waren de chique bank, wij waren de bank van het volk. En het was voor hem moeilijk te accepteren dat wij buiten hun medeweten er met de bal vandoor gingen’, zegt Hans Verkoren, oud-bestuurder van Postbank en ING.

In 1986 sloot Verkoren zonder medeweten van de andere banken een deal met Shell en Albert Heijn om de nieuwe betaalpas met magneetstrip te introduceren die girobetaalkaarten zou moeten vervangen bij betalingen aan de kassa. Ribourdouille was op zijn zachtst gezegd not amused. In de jaren negentig was er nieuwe aanvaring toen de inmiddels in ING opgegane Postbank in een nieuwe geheime deal met KPN de elektronische portemonnee chipper lanceerde waarmee ook zou kunnen worden gebeld. Het was het antwoord op de chipknip van de andere banken. Verkoren: ‘Dat had Rinus Minderhoud gedaan. Ribourdouille zei tegen mij: ‘Jij was tenminste nog betrouwbaar. Die Minderhoud is een schurk. De chipknip was er echter eerder.’

Paul Ribourdouille die 9 augustus op 80-jarige leeftijd overleed, was van 1985 tot 1998 verantwoordelijk als bestuurslid van ABN en ABN Amro voor de automatiseringsoperatie van het Nederlandse en internationale betalingscircuit. Toen hij begon, namen mensen nog geld bij de bankbalie op en betaalden ze met cheques. Internationale overboekingen duurden vele dagen. Toen hij vertrok werd 80 procent van het geld met de pincode uit de muur getrokken en was een internationale overboeking in één dag gepiept.

Ribourdouille (getrouwd, twee dochters) was telg uit een bankiersgeslacht dat in Rotterdam het effectenkantoor Ribourdouille & Prinz had. Hij groeide in Amsterdam op in een gezin van tien kinderen. Tijdens de studie bedrijfs economie raakte hij al gefascineerd door computers. In 1962 ging hij naar Philips, een van de weinige bedrijven waar al een mainframe computer stond.

De salarissen werden toen nog contant betaald in het befaamde loonzakje. Hij moest een systeem ontwikkelen waarbij die giraal konden worden overgemaakt. Na een tussenstap bij C&A kwam hij in 1976 terecht bij de Algemene Bank Nederland (ABN).

De banken stonden aan de vooravond van een eerste automatiseringsslag waarbij het omslachtige interbancaire overboekingsysteem efficiënter moest worden gemaakt. Hij begon bij het Directoraat Generaal van de Administratie. Drie jaar later was hij directeur-generaal en in 1985 kwam hij in de raad van bestuur. Vanaf dat moment ging het heel snel met de automatisering. ‘Eind jaren zeventig kochten we voor 20miljoen gulden een computer die dezelfde rekencapaciteit had als een personal computer van tien jaar later’, zei hij in 1998 in een afscheidsinterview met het blad Bank- en Effectenbedrijf.

Na zijn pensioen was Ribourdouille projectleider bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van ABN Amro aan de Amsterdamse Zuidas. Hij had interesse in architectuur en kunst. Ribourdouille was daarnaasts bestuurslid van de Nederlandse Bach Vereniging en had verschillende commissariaten zoals die bij de RAI.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden