Aanstel Vrijdag

Redactie
Jongens van het koor wachten op hun optreden in de Mattheüs-passie van Johann Sebastian Bach (1685-1750) in de Grote Kerk in Naarden, 2008.  Beeld Martijn Beekman
Jongens van het koor wachten op hun optreden in de Mattheüs-passie van Johann Sebastian Bach (1685-1750) in de Grote Kerk in Naarden, 2008.Beeld Martijn Beekman

Wat is de Matthäuspassion tegen de Tweede van Mahler, of de ­Tristan van Wagner? Een grotendeels saai niemendal met hier en daar een mooi choraal. Zoals Frederik de Grote, zelf musicus overigens, al zei: ‘Als mijn vader dat ding uit kan zitten, dan kan ik dat ook.’

Die hele hype rond de Matthäus is net zo mal als de hype rond tulpen in de 17de eeuw: zij drijft op snobisme onder groepsdynamiek. En vooral van belang is dat het ‘gewone volk’ niet naar Bach gaat. Want dan hield het snel op met die elitaire hype.

Er zit ook tien keer meer ­melodische variatie en genie in de Brandenburgse Concerten dan in de Matthäus, en geen hype rond Brandenburg, maar ­gepast genieten.

Goede Vrijdag is in Nederland dus Aanstel Vrijdag. Aan het kruis ermee!

Johan de Later, Amsterdam

Inktzwarte stroom

Cv-ketels zouden verboden moeten worden, want met gas stoot je CO2 uit (Ten eerste, 28 maart). Het blijft me verbazen dat we er steeds aan voorbij gaan, dat we met het verbruik van elektriciteit óók heel veel CO2 uitstoten. Slechts een heel klein percentage van onze elektriciteit is echt groen, de rest is inktzwart (zie ook YouTube: ‘Lubach groene stroom’). Bij het conservatief opwekken en transport van elektriciteit gaat 65 procent van de energie verloren, nog voordat het bij ons stopcontact aankomt.

Als we eens gingen investeren in het echt groen maken van de elektriciteit in plaats van alleen maar op ­papier, zouden we voor de aarde pas echt het verschil maken en kunnen we ook van het gas af.

John Mertens, Elsloo

Kreng

Graag een kanttekening/waarschuwing bij de berichtgeving over de komst van de warmtepomp (Voor­pagina, 28 maart). Sinds december bewonen wij een fraaie nieuwbouwwoning nabij het centrum van Rotterdam. Onze buren wilden een gasvrij huis en de installateur plaatste daarom een fors ‘monoblock’ op de uitbouw van hun benedenverdieping. Het gevolg voor ten minste drie woningen: aanhoudend gebrom van de compressor, gegier van de ventilator en een structureel verstoorde nachtrust. Er moet door de fabrikant nog heel wat ontwikkeld worden om het bij ons toegepaste ­systeem omgevingsvriendelijk te maken.

Dus potentiële gebruikers: let op de overlast die zo’n ‘kreng’ in een bebouwde omgeving kan veroorzaken.

Hans Merkus & Marijke Mulder, Rotterdam

Gehandicapte werknemers

Het kabinet komt in het najaar met het onzalige voorstel om gehandicapte werknemers geen pensioen meer te laten opbouwen onder het mom dat het vrijgekomen geld voor die pensioenopbouw zal worden besteed om extra werk voor gehandicapten te creëren (Ten eerste, 28 maart). Om twee redenen is dit voorstel belachelijk en vooral asociaal. Ten eerste wordt al jaren geprobeerd om met allerlei kunstgrepen meer gehandicapten aan het werk te krijgen, zonder veel resultaat, dus ga eerst maar eens uitleggen waarom dit nu wel zal werken.

Ten tweede worden hierdoor de ­gehandicapten die wel werken, weggezet als een aparte tweederangs groep met andere – en vooral minder – rechten dan de ‘normale’ werknemer. En dat noemen we ‘participatie’. Niet doen dus.

Paul van der Linden, Culemborg

Oostvaardersplassen

Sommige ecologen proberen halsstarrig het beleid inzake de Oostvaardersplassen te verdedigen (Sir Edmund, 24 maart). Neem de ver­gelijking met Afrika. Natuurlijk sterven daar veel dieren de hongerdood, maar daar kunnen wij niets aan doen. Hier gebeurt hetzelfde, maar dan op 10 autominuten van de bewoonde wereld. Je kunt dat niet maken. Volgens Hugh Jansman wijst de natuur van de Oostvaardersplassen ons op de betrekkelijkheid van het leven. Nou sorry, ik heb geen kadavers nodig om aan mijn dood herinnerd te worden. De Oostvaardersplassen worden nog steeds opgevoerd als het paradepaardje van Flevoland. Smaken verschillen. Ga zelf kijken vanuit de trein.

Niko van Dijk,Lelystad

Niet betrokken

Als verklaring voor de soms sterke opkomst der lokale partijen wordt vaak gesteld dat dit vooral komt door grotere betrokkenheid der burgers bij het plaatselijke bestuur. Dit is slechts gedeeltelijk waar. Het enige dat men kan concluderen, is dat een deel van hen die voorheen ‘traditioneel’ stemden, hun oriëntatie verlegd hebben naar lokale partijen. Op zich een verheugend verschijnsel, maar de opkomst en dus de feitelijke interesse in de (gemeente-)­politiek is jammer genoeg niet gewijzigd. Bijna de helft van alle kiezers bleef al thuis en is nu ook weer thuis gebleven.

E.G. Bakker, Den Haag

Jesus is just alright

In het stukje over Jesus is just alright (V, 28 maart) wordt de indruk gewekt dat The Byrds dit nummer hebben geschreven: ‘De tekst rolde eruit als een psychedelische mantra.’ Maar het lied werd gecomponeerd door Arthur Reid Reynolds en opgenomen door Reynolds’ eigen groep,The Art Reynolds Singers, op hun album Tellin’ It Like It Is uit 1966. Ook de daarbij geplaatste foto slaat de plank mis: de afgebeelde David Crosby verliet The Byrds in 1967, terwijl Jesus is just alright door The Byrds in 1969 werd opgenomen. Eén van de redenen voor het vertrek van Crosby was dat hij vond dat de groep alleen zelf geschreven nummers zou moeten opnemen, en geen covers. Hij zou dan ook absoluut gekant zijn tegen het opnemen van deze blijde boodschap, er nog van afgezien dat hij als atheïst ook de inhoud van het liedje vast niet voor zijn rekening had willen nemen.

Hans Koenen, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden