ColumnCécile Narinx

Aanpassen aan het weer en aan uw collega’s: niks mis met werkkledingtips voor tropische dagen

null Beeld

Op 24 juni plaatste @MinisterieSZW op Twitter een link naar een artikel in Arboportaal Magazine over ‘Werken in extreme temperaturen’. Bij de tweet stond een stukje van dat artikel: ‘een panty is zeker niet verplicht, maar hangt volgens de etiquette samen met de conditie van de benen. Valt de rok op de knie, dan vinden we (verzorgde) blote benen geen probleem. Op echt warme dagen draagt 14% een (korte) rok met blote benen naar het werk. Maar wel met dichte schoenen’.

Twitter (daar is het Twitter voor) ging los om zoveel betutteling. Wat waren ‘verzorgde’ benen? En hoezo: dichte schoenen? Wie was ‘we’? En waarom werd er alleen iets over vrouwen gezegd? Had het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid potverdrie niks beters te doen dan de jarenvijftigzedenpolitie uit te hangen?

Ik klikte door naar het artikel. Dat bleek geen dwingend decreet van het ministerie. Het ging om de ongeschreven werkkledingetiquette voor vrouwen én mannen, gebaseerd op ‘deskresearch’. Of ze alleen een vragenrondje in de kantoortuin hadden gehouden of een serieuze enquête stond er niet bij, maar ‘we’ waren dus ‘de Nederlanders’. Er stonden ook tips bij om je te wapenen tegen extreme kou en om je veiligheid te waarborgen. Slippers zijn niet verstandig op een bouwplaats, bijvoorbeeld. Nogal wiedes, en geen rabiate quatsch.

Waar ik me wel over verbaas, en aan erger, is de verbazing en de ergernis van al die onthutste twitteraars. Wat zij na een halve blik op die tweet betuttelend vinden, blijken goedbedoelde handvatten. ‘We’ hebben dringend behoefte aan houvast als de koperen ploert ons uit ons vertrouwde werkpakje drijft. Ik merk het zelf ook: zodra de eerste mus van het dak valt, word ik gebeld door nieuwssites en programma’s die verlegen zitten om werkkledingtips voor snoeihete dagen. Dan zeg ik: werk je niet op een camping of in een creatieve broedplaats (zoals de redactie van uw lievelingskrant)? Loop je in de winter óók niet in een kabeltrui en op moonboots rond op je afdeling? Werk je, kortom, op een traditioneel kantoor? Natuurlijk hou je dan rekening met geschreven en ongeschreven codes! Dat is een kwestie van professioneel respect voor je collega’s en je relaties. Dat typisch Hollandse op je achterste (ongeschoren) benen gaan staan als iemand je wil inperken of iets wil opleggen, ik vind het wonderlijk. Wat is er mis met aanpassen? Met wellevendheid? Wat is er mis met mensen vragen stil te zijn tijdens een klassiek concert of op te staan voor ouderen? Noemt u dat betutteling? Ik noem het beschaving, dat is altijd nog moderner dan je willen gedragen als een holbewoner.

De suggesties van het ministerie zijn bovendien best modern. Blote benen vinden ze oké, blote armen ook. Ze signaleren alleen dat onverzorgd bloot en schoeisel dat lawaai maakt aanstootgevend kunnen zijn. Helemaal mee eens. Waarom zou je collega’s willen trakteren op toeven okselhaar en ongeknipte teennagels? Het is zoiets als boeren tijdens een vergadering: onbeleefd. Of opdraven in een outfit vol vlekken, riekend naar zweet: slonzig. Wie dat juist een verworvenheid vindt: lees niet verder. Ga maar gauw schelden en stoken op Twitter, of moord en brand schreeuwen over bodyshaming. Wie dat allang wist: lees niet verder. Ga vooral door met strijkbout en nagelvijl. Wie graag wat richtlijnen wil voor snikhete werkdagen: schuif wat dichterbij, nu we lekker onder elkaar zijn.

Welnu, wat vindt de stijlredacteur van de Volkskrant dat kan en mag op tropische werkdagen? Voor mannen: korte broeken kunnen heus representatief zijn, mits ze de dijen bedekken, geen grote padvinderszakken hebben en niet worden gecombineerd met leutige T-shirts. Loafers of veterschoenen staan er prima onder. Draag kreukloze overhemden met korte of opgerolde mouwen, of dichtgeknoopte mooie polo’s. Welig borsthaar flashen doet u maar op het strand. Wilt of hoeft u geen dichte schoenen aan? Draag dan luxe (al dan niet vegan) leren slippers of sandalen (géén rubberen exemplaren) AAN GEPEDICUURDE VOETEN, maar liever niet onder een bermuda – dat is té vakantie. Een hoogwaterchino staat er prima bij.

Huishoudelijke mededeling: zogeheten secret socks dienen secret te blijven. Beter hele sokken of géén dan een zielig randje katoen boven de schoen.

Voor vrouwen: mijd strandjurken, stretch en flodderstoffen. Mijd rubberen slippers, espadrilles en klepperende klompjes. Ideale zomerwerkdracht: een niet doorschijnende overhemdjurk tot ergens nabij de knieën, niet te ver opengeknoopt – decolletés kunnen getoond op strand of party. Houd het wijd, ook als u kiest voor een lange broek of rok. Mogen open schoenen van de baas? Vier dat met een bezoek aan de pedicure.

Zo simpel kan het zijn, aanpassen aan het weer en aan uw collega’s. Dan voeren we de discussie of oksel- en beenhaar al dan niet een comeback verdienen wel een andere keer, als de kantoren én de gemoederen wat minder oververhit zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden