Commentaar

'Aangifte tegen GeenStijl leidt tot bedenkelijke politisering rechtspraak'

Onze vrijheid van meningsuiting - het grootste goed van een open, democratische samenleving - vereist discipline, terughoudendheid en de bereidheid om ook kennis te nemen van andere opvattingen, schrijft Sander van Walsum in het commentaar van de Volkskrant.

Rutger Castricum, groot geworden bij GeenStijl, interviewt Mark Rutte Beeld anp
Rutger Castricum, groot geworden bij GeenStijl, interviewt Mark RutteBeeld anp

De vrijheid van meningsuiting is in elk geval niet bedoeld als vrijbrief om individuen of bevolkingsgroepen te beledigen. De spelregels van onze samenleving werden opgesteld toen er nog meningsautoriteiten waren. Instanties, zoals kranten, die ressentimenten filterden en van hun explosiviteit ontdeden. Die autoriteiten zijn er nu niet meer.

Opvattingen, hoe onbekookt en verwerpelijk soms ook, kunnen via de sociale media ongeclausuleerd hun weg vinden naar de openbaarheid. Vluchtige oprispingen, bedoeld om het gemoed te luchten, krijgen hetzelfde podium als serieuze opiniebijdragen.

Dat is wennen, en soms ook schrikken. Toch is het een verworvenheid dat meer burgers op eigen gezag bijdragen kunnen leveren aan debatten. Wie het goed voor heeft met de open samenleving, zou de privatisering en diversificering van opinies moeten toejuichen. Zelfs als dat met een zekere verruwing gepaard gaat.

Van deelnemers aan het - steeds publieker wordende - debat mag wel worden verwacht dat ze blijk geven van een zeker maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel. Dat ze onvrede en tegenstellingen niet onnodig aanwakkeren. Dat ze anderen bejegenen zoals ze zelf bejegend zouden willen worden. Die verantwoordelijkheid is ook van toepassing op de sites die de debatten faciliteren. De bestuurskundige Nourdine Tighadouini en de publicist Frank van der Linde zien daarbij een rol voor de rechter weggelegd. Zij willen dat hatelijkheden op de site GeenStijl worden getoetst aan artikel 1 van de Grondwet - waarin de strafbaarheid van discriminatie is vastgelegd.

Het is de vraag of zij daarmee hun belangen het best hebben gediend. In de eerste plaats vestigen zij met hun initiatief slechts de aandacht op het verschijnsel dat ze willen bestrijden. Een belangrijker bezwaar is dat ze daarmee echter een bijdrage leveren aan de politisering van de rechtspraak. Hun gang naar de rechter is bedoeld als politiek statement. Beter hadden ze in de arena kunnen blijven waarin ze zich aangevallen hebben gevoeld: die van het publiek debat.

Sander van Walsum is redacteur van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden