COMMENTAARRobert Giebels

Aan bedrijven die losgeld betalen bij datagijzeling moeten overheden geen voorbeeld nemen

Dat bedrijven hiervoor kiezen, is een uiterst kwalijke ontwikkeling die alleen maar tot meer cybercriminaliteit leidt.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Criminelen hebben de computergegevens van de inwoners van de gemeente Hof van Twente in gijzeling. Ook zouden veel gegevens zijn vernietigd en gestolen. De gemeenteraad en het college van B&W moeten besluiten of ze bereid zijn omgerekend 750 duizend euro te betalen om de gegijzelde, persoonlijke gegevens van burgers weer vrij te krijgen.

Begrijpelijkerwijs spreekt burgemeester Ellen Nauta van ‘een nachtmerrie’. Ze volgt het advies van de politie om geen contact op te nemen met de criminele hackers, waaruit kan blijken dat de gemeente het losgeld niet betaalt.

Bedrijven die hetzelfde overkomt, betalen vrijwel zonder uitzondering wel, vaak op aandringen van hun verzekeraars. In tegenstelling tot overheden, kunnen ondernemingen nauwkeurig vaststellen wat de schade is indien ze het losgeld niet betalen en maken een rekensom die bijna altijd in het voordeel van de criminelen uitpakt. Dat bedrijven hiervoor kiezen, is een uiterst kwalijke ontwikkeling die alleen maar tot meer cybercriminaliteit leidt.

Aan deze bedrijven moeten overheden geen voorbeeld nemen, hoe pijnlijk en schadelijk de zaak nu ook is voor Hof van Twente. De gemeente zegt al zodanig door de criminelen te zijn gedupeerd, dat het hoe dan ook een nieuw computersysteem moet bouwen dat beter tegen hackers beveiligd zal zijn. Daar verandert het betalen van losgeld vooralsnog weinig aan.

De digitale systemen van overheden zijn merendeels zwak, zo maakte onder meer een parlementaire onderzoekscommissie duidelijk. Daardoor zijn ook servers van bijvoorbeeld een gemeente kwetsbaar en kunnen kwaadwillenden makkelijk data van burgers in gijzeling nemen.

Het hek is van de dam als een overheid dat gaat belonen met een bedrag aan losgeld, ook al is de schade daarmee voor even te overzien. Het wachten is dan op de volgende crimineel die een achterdeur vindt om controle te krijgen over het computersysteem. Beter is het om in plaats van aan losgeld, belastinggeld uit te geven aan het sluiten van die achterdeurtjes. Het voor criminelen onbereikbaar maken van data van burgers beschermt hen die dat belastinggeld hebben opgebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden