ColumnAaf Brandt Corstius

Aaf leest sterren: het huwelijk van Wendy van Dijk en het paspoort van Emile Ratelband

null Beeld

Het was een gevalletje van bizarre timing: op de dag dat Wendy van Dijk en haar man Erland Galjaard naar buiten brachten dat hun huwelijk ‘in zwaar weer’ was geraakt, werd het programma Buurman, wat doet u nu? uitgezonden, waarin de Vlaamse presentatrice Cath Luyten BN’ers volgt – en het was net de aflevering over Wendy van Dijk.

In een scène die ineens veel lading kreeg, zagen we Van Dijk vergaderen met het team van haar tijdschrift Wendy, een publicatie die alleen maar over geluk gaat. Een van de redacteuren had bedacht dat het leuk was om een liefdesnummer te maken met beroemde koppels op de cover. Cath Luyten opperde tegen Erland Galjaard dat hij dan leuk met Wendy op de cover… ‘Nee,’ zei hij heel beslist, dat ging hij ábsoluut niet doen. Pijnlijk, met de kennis van nu.

‘t Is trouwens iets nieuws dat een beroemd stel eerlijk vertelt dat hun relatie niet goed loopt. Meestal ontkennen bekende mensen dat keihard, tot het moment dat de scheidingspapieren worden ondertekend.

Wij van de sterrenrubriek vermoeden dat Wendy van Dijk advies heeft gehad van haar goede vriend Thijs Römer, die hetzelfde heeft doorgemaakt: scheiden van een beroemde ander (Katja Schuurman). Uiteindelijk komt de roddelpers er altijd achter als er stront aan de knikker is, vooral als de een, zoals in het geval van Galjaard, al in een andere stad woont. Wel verstandig om het dan toe te geven.

Wat niet realistisch is, is dat Van Dijk en Galjaard het publiek hebben gevraagd om ze verder met rust te laten. Maar ze zullen wel weten dat niemand zich daaraan zal houden.

Paspoort

‘Emile Ratelband is niet langer van plan een hoger beroep in te dienen in zijn poging zijn leeftijd met 20 jaar te verlagen.’ Tuurlijk, Telegraaf. Dit is een heel normale zin.

Wij van de sterrenrubriek hadden het even gemist; je kunt niet alles over Emile Ratelband bijhouden. Wat blijkt? Ratelband voelt zich 49, maar is 69. Daar is hij ontzet over. ‘Hij stelt sociaal te lijden onder die leeftijd en alles wat daarbij komt kijken, van het krijgen van AOW tot leeftijdsdiscriminatie,’ aldus de Telegraaf. Dus stapte hij in november naar de rechter met het verzoek om de geboortedatum in zijn paspoort te veranderen van 11 maart 1949 naar 11 maart 1969.

Het AD meldde toen: ‘Nu het in Nederland mogelijk is een naam- en geslachtsverandering aan te brengen in officiële documenten, is het volgens hem (…) ook de hoogste tijd voor het terugdraaien van leeftijd.’

De voorzitter van de rechtbank vond het lastig, want hoe moest het met de twintig jaar dat Ratelband al bestond, maar voor zijn gevoel niet? De rechter zei: ‘Voor wie hebben uw ouders dan gezorgd? Wie was dat kleine jongetje toen?’ Goed dat dit in rechtbanken besproken wordt.

Ons lijkt het krijgen van een AOW trouwens geen ramp, vooral niet als je je 49 voelt, dan is het een financieel meevallertje.

Deze week was er een update. Ratelband vertelde op NH Radio: ‘We zitten net te overwegen om dat hoger beroep niet in te dienen, maar een nieuwe procedure aan te gaan.’ Hij geeft de strijd niet op. ‘Je moet natuurlijk wel bedenken: voor mij ben ik 49, ik blijf 49 en ik zal áltijd 49 zijn!’

Dan moet dat paspoort dus elk jaar aangepast worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden