Opinie Column

Aaf leest sterren: de invloed van Trump en een schitterend eufemisme voor nepnieuws

25 procent

Je kunt veel zeggen van Donald Trump, maar hij heeft wel invloed. Zelfs op de grootsten der groten: de sterren. Deze week was Taylor Swift veelbesproken, en niet omdat ze vier American Music Awards won en daarmee de meest bekroonde vrouwelijke ster ooit bij de AMA’s werd, maar omdat ze zich eindelijk tegen Trump uitsprak.

Er heerste al lang ergernis onder haar fans en niet-fans over het feit dat Swift zich altijd op de vlakte hield over politiek. Maar nu ineens zei ze in een Instagrampost – de opiniepagina van de sterren – dat ze tegen de republikeinse senaatskandidaat Marsha Blackburn is, omdat die tegen het homohuwelijk is.

Trump, die werd gevraagd wat hij nu van Swift vond, reageerde grinnikend: ‘Ik weet zeker dat Taylor Swift niets van haar [Blackburn] weet. Laten we zeggen dat ik Taylors muziek nu 25 procent minder goed vind.’ O god, dat is bijna grappig, een parodie op zichzelf, met dat percentage!

Trump overschaduwt niet alleen prijsuitreikingen, hij verpest ook vriendschappen. Zo wil het ene powerkoppel, Beyoncé en Jay-Z, niets meer met het andere powerkoppel, Ye West en Kim Kardashian, te maken hebben, sinds zij zich achter Trump geschaard hebben. Volgens ingewijden bungelde de vriendschap al aan een zijden draadje sinds West in 2016 steun aan Trump betuigde. In mei zocht Kardashian Trump op om hervormingen in het gevangenissysteem te bespreken (een van haar vele expertisegebieden). Daarna besloten de Cartertjes, die vanouds zingen op democratische bijeenkomsten, dat ze niks meer met de Westjes te maken wilden hebben.

En Trump maar in zijn kleine vuistje lachen, denken wij. In het kader van verdeel en heers.

Creativiteit

Leest er ooit iemand zo’n tijdschrift van een luchtvaartmaatschappij? Toch maar eens doen, want je blijkt er heel interessante interviews met sterren in te kunnen lezen. Verzonnen, dat wel, maar toch.

EgyptAir bood deze week na dagenlang gedoe haar excuses aan voor een interview met Drew Barrymore dat in hun in-flightmagazine verschenen was en door een tweet viraal ging.

In het interview staan bizarre citaten, zoals: ‘Ik vind dit een mooie kans om vrouwen met overgewicht aan te moedigen om hun schoonheid te herstellen. Het is immers niet zo moeilijk als je zou denken, het gaat vooral om doorzetting en het juiste dieet.’

Ook staat het artikel vol eigen duiding: ‘Drew heeft zeventien mislukte relaties, verlovingen en huwelijken gehad. Volgens psychologen is dat normaal, omdat ze sinds haar negende geen vaderfiguur meer in haar leven heeft.’

Er mogen excuses zijn gemaakt, heel veelzeggend zijn die niet.

De interviewer, Aida Takla, twitterde: ‘Het interview met Drew Barrimoor (sic), dat plaatsvond in New York, is echt & absoluut niet fake.’ Misschien was het wel een heel andere Drew die dit allemaal verteld heeft, namelijk Drew Barrimoor!

En de uitgever heeft sorry gezegd, maar wijt de rare citaten vooral aan het feit dat de vertaling van het Arabisch naar het Engels niet lekker is gegaan. ‘Het spijt ons dat dit mogelijk een groot artiest als Drew Barrymore heeft beledigd.’

Ook verklaarde hij dat sommige passages een ‘product van de creativiteit van de redacteur zijn, die geen informatie bevatten die tegengesteld aan de waarheid is’.

Da’s nog eens een mooi eufemisme voor het goeie ouwe fake news!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden