Aaf doorliep de vijf fases van Dotan en ontdekte een interessant patroon in de door hem verzonnen nepnamen

Aaf Brandt CorstiusBeeld .

Net als ieder nieuwslezend mens doorliep ik dit weekend de Vijf Fases van Dotan. Verbazing – huh, zijn er echt popsterren die 140 nepfans verzinnen die op alles wat zij doen uitzinnig reageren op sociale media? Plezier – whahaha, dit was toch dezelfde Dotan die vorig jaar de tentoonstelling #insidemybones maakte, waarbij BN’ers zonder make-up kwetsbare verhalen vertelden omdat Dotan wilde uitleggen dat de sociale media een gefilterde versie van de werkelijkheid weergaven? Meelij – treurig dat zo’n jongen 140 nepfans verzint. Woede – hoe kan die klootzak een verhaal bedenken over een niet bestaand doodziek jongetje dat hij zogenaamd heeft opgevrolijkt? En berusting – nou ja, Poetin heeft ook een trollenleger.

Dat dus.

In verwarring richtte ik me op simpel vermaak over de zelfbedachte namen van Dotans nepfans. Vroeger, toen ik 8 was en de sociale ­media niet bestonden, hield ik mijn buurmeisje voor de gek. Elke dag liet ik een liefdesbrief voor haar achter onder de boom op het schoolplein, ondertekend met de naam Dennis Boulevard. Om aan te tonen dat Dennis Boulevard bestond, knipte ik een plaatje van een frisse blonde jongen uit de Wehkampcatalogus en stopte dat bij de brief. En om dat Wehkampfotootje realistischer te maken, schreef ik in de brief: ‘Ik ben fotomodel.’

Ik was, net als Dotan, een kwaadaardig wezen vol fantasie en ik was, net als Dotan, slecht in het verzinnen van namen. Wie heet er nou Dennis Boulevard?

En dan de zelfverzonnen namen van Dotan. Karel Leegwater, met zijn zieke broertje Aron. ­Robert Zierikzee. Aditya Adayanti. Rik Soupier, volgens het stuk in de Volkskrant een ‘prominente trol’. Ella Severijnsen, die na een miskraam werd gesteund door Dotans liedjes. ­Angela van der Pas, die Dotan een ‘mooi mens’ vond. Susanna Kleman, Eric van Rijn, Sandro ­Lopies, Layla Zevertsen, Abigail Verduin.

Je hebt geen door Google ontwikkeld logaritme nodig om de Dotanheid van deze namen te doorgronden. Ten eerste is hij dol op Israëlische namen, maar die combineert hij vreemd. Zo heet de grote broer van Aron, het zelfbedachte zieke jongetje, Karel. Dat is een wonderlijke combinatie.

Ook vindt Dotan het fijn als de voornaam twee lettergrepen heeft en de achternaam drie. Misschien doen veel mensen dit als ze fictieve personages verzinnen (Dennis Boulevard). Dan krijg je Karel Leegwater, Layla Zeversen, Robert Zierikzee. Bekt lekker.

En hij wil internationale fans. Dus Sophie ­Williams, de Indiasige Aditya Adayanti, de Spaansige Sandro Lopies en de Fransige Rik Soupier.

En als Dotan het niet meer weet, verzint hij een fan met een naam die erg bekend klinkt – ­Susanna Kleman. Dat is bijna Suzanne Klemann, de zangeres van Loïs Lane.

Ik ging natuurlijk kijken naar al die uitzinnig reagerende fans op Dotans Instagram, en zag er een die ook bij elke stemmige zwart-witfoto enthousiast emoji’s van het bokshandje of uitroepen als ‘Still fresh!’ achterliet. Johnny de Mol. Klinkt bekend, en het is hem ook. De schat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden