Aaf Brandt Corstius wordt vrolijk van Beyoncé, maar niet van haar fans

Aaf Brandt Corstius
null Beeld v
Beeld v

Een puberjongen in mijn omgeving beweert dat Beyoncé wordt aanbeden door vrouwen van rond de 40 die zich door middel van dat aanbidden hip voelen.

Nou, dat is dan maar zo.

Ik heb de afgelopen dagen veel tijd besteed aan het in stukjes terugkijken van Beyoncés optreden op het Amerikaanse Coachellafestival – overal op internet staan daar losse minuutjes en secondetjes van – en ik ben daar vrolijk van geworden.

Zoals Beyoncé danst als een paard, een geheel nieuwe dansbeweging voor mij, maar ik weet zeker dat we binnenkort allemaal dansen als een paard, terwijl ze herhaaldelijk ‘Suck my balls!’ tegen het publiek roept en er ondertussen tientallen danseressen om haar heen springen die zijn verkleed als een kruising tussen een honingbij en een majorette – daar komen weinig artiesten overheen.

Ik ben niet de enige met deze mening. De algemeen heersende opinie is dat Beyoncé God is, en ik denk dat zij dat ook wel vindt. Ze komt eigenlijk nooit ergens binnendraven zonder haar zonnestralenkroon, zilveren powerzwempak, Nefertiti-cape, metershoge glitterlaarzen en die dijen van haar, die uitstralen dat zij, als Beyoncé het niet doet, anders zelf wel de wereld gaan domineren.

Beyoncé wisselde, merkten sommige mensen op bij foto’s van het optreden, tijdens het zingen op Coachella zelfs van nagellakkleur, wat eigenlijk niet kan. Behalve als je God bent. God kan dat, heel snel wisselen van nagellak.

Beyoncés man, de ook best de wereld overheersende rapper Jay Z, die met haar mocht meerappen en -dansen, ziet er naast haar altijd uit als een jongetje uit de Mini-playbackshow dat net de zijsluit heeft geleerd.

Maar ik vind het zo sneu voor Beyoncé dat haar fans zo saai zijn. Dat zijn de fans van God trouwens ook. Weinig creatief, weinig vernieuwend in hun uitingen. Eigenlijk reageren de fans van Beyoncé op alles wat ze doet op drie standaardmanieren. Ze zeggen: ‘Slayyyyyyyyyy’, ze zeggen ‘Queeeeennnnnn’ of ze zeggen ‘Yassssssssss’. (Slay betekent ‘maak me gek’ en yas betekent yes.)

Soms gaan ze iets verder en combineren ze die woorden, bijvoorbeeld ‘Slayyyyyyy queeeeennnnn’ of ‘Yasssssss queeeeennn’. Maar verder komt het niet.

En dat staat dan 56 duizend keer onder een filmpje van haar waarin zij met haar zus Solange tien keer achter elkaar een kniebuiging maakt en vervolgens een moderne versie van de horlepiep en de kozakkendans doet terwijl ze beiden als gekken zwaaien met hun pruiken.

Al die doodvermoeiende inspanning, voor die saaie slayyyyyy-zeggers. Je zou er een leger van origineel reagerende nepfans voor willen creëren, in navolging van onze eigen Dotan. Maar om op te kunnen tegen Beyoncés echte fans moeten dat dus minstens 50 duizend nepfans zijn.

Veel werk. En ze heeft het al best druk.

Ik weet ook eigenlijk niet wat die nepfans zouden moeten zeggen, want ik moet eerlijk bekennen dat ik, als ik haar de paardendans zie doen, ook yasssssss queeeeennn denk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden