ColumnMax Pam

73 jaar na de zelfmoord van Hitler is eindelijk de vraag weer opgekomen: moet Duitsland zijn eigen bom?

Als je met terugwerkende kracht mensen ergens bang mee kunt maken, dan is het met de atoombom van Hitler. Stel je voor dat Der Führer de geallieerde opmars langer had tegengehouden, dan waren Duitse fysici en raketspecialisten misschien in staat geweest om, onder leiding van Wernher von Braun, zo’n bom te ontwikkelen. Hitler had hem beslist gegooid, ook op zijn eigen hoofd, want als hij de oorlog zou verliezen, dan had hij, noch het Duitse volk, noch de wereld, recht om te leven.

Op internet staat het verhaal van Hans Zinsser, die in oktober 1944 tijdens een testvlucht boven Mecklenburg onder zich een grote wolk zag in de vorm van een paddenstoel. Het kan een broodje-aapverhaal zijn, geheel in de geest van Hitler die in het geheim naar Argentinië is ontkomen – hij zal inmiddels wel dood zijn – maar toch wordt de kwestie in de Netflix-serie The Search for Hitler’s Bomb heel serieus genomen. Het schijnt kantje boord te zijn geweest. Na de oorlog was de hele wereld tegen het militariseren van Duitsland. De Russen wilden er zelfs een boerenstaat van maken, wat tot geluk van onze tuinders niet is gebeurd. Wie toen had beweerd dat Duitsland een atoombom moest krijgen, zou onmiddellijk voor het gerecht zijn gesleept. En als het een Duitser was geweest, hadden ze hem voorgoed in een inrichting opgeborgen.

Europa wilde liever geen atoomwapens, ook al waren die van de Amerikanen om ons tegen de Russen te beschermen. Uitzondering was de rechtse denker K. van Hippel, die in 1965 een warm pleidooi hield in zijn brochure Nederland een eigen bom. Professoren bogen zich erover. Van Hippel bleek evenwel een pseudoniem waarachter de journalist H.J.A Hofland vandaan kwam, zodat in café Hoppe op het Amsterdamse Spui hard kon worden gelachen. Jaren later kreeg Van Hippel, met medewerking van de toenmalige premier Ruud Lubbers, toch zijn zin. Tot op de dag van vandaag schijnen op de vliegbasis Volkel nabij Uden 22 atoomkoppen te liggen in onderaardse kluizen.

En dan nu, 73 jaar na de zelfmoord van Hitler, is eindelijk de vraag weer opgekomen: moet Duitsland zijn eigen bom? Aan de basis van de vraag staat president Trump, die op de Navo-top heeft geëist dat Europese landen voortaan hun eigen militaire broek ophouden. Trump was nog niet teruggekeerd in de Verenigde Staten of de Duitse politicus Roderich Kiesewetter (CDU) opperde het idee om kernkoppen neer te zetten op Duits grondgebied. In eerste instantie zou men om Britse of Franse atoomwapens moeten vragen, aangezien in Duitsland – na Angela Merkels kordate besluit om kernenergie in de ban te doen – geen ingenieur meer rondloopt die verstand heeft van het onderwerp. Aldus dagblad Trouw.

Op de een of andere manier zijn het altijd de verkeerde natuurkundigen die Duitsland zijn uitgewerkt. Ongetwijfeld zullen Duitsers in een mum van tijd die technologie onder knie hebben, daar zijn het toch Duitsers voor. Intussen moet het debat bij onze Oosterburen ‘zonder taboes en scheldpartijen’ worden gevoerd. Voorlopig is 93 procent van de Duitsers tegen alle kernwapens en wil 85 procent de Amerikaanse wapens direct van Duits grondgebied. Een pacifistisch volkje, die nazaten van Wernher von Braun, maar wij weten ook hoe snel dat kan veranderen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden