Opinie

50-plussers zijn niet bij voorbaat kansloos

Veel media, waaronder de Volkskrant, hebben aandacht voor werkzoekende 50-plussers. Terecht, want te veel vakkundige, enthousiaste en ervaren mensen staan op dit moment langs de kant. Terwijl ze nog tien, twaalf of zeventien jaar een belangrijke bijdrage kunnen, willen en ook moeten leveren aan onze maatschappij.

Leerwerkloket op het UWV Werkplein in Den Haag Beeld anp


Velen heb ik de afgelopen twee jaar ontmoet in mijn functie bij UWV: loodgieters, managers, it'ers, thuiszorgmedewerkers en onderwijzers die tot volle tevredenheid functioneerden en na ontslag, vaak om economische redenen, in de praktijk opeens 'te oud' blijken te zijn voor een soortgelijke of andere baan. Stuk voor stuk gemotiveerde en vakbekwame professionals die liever vandaag dan morgen weer aan het werk gaan.

Wat mij stoort in de berichtgeving is dat er een beeld wordt geschetst alsof mensen van boven de 50 volkomen kansloos zijn op de arbeidsmarkt. Dat doet geen recht aan de feiten. Dit jaar hebben al ruim 47duizend 50-plussers vanuit de WW werk gevonden, dat is 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en zelfs meer dan twee jaar geleden.

Feit is wel dat werkzoekende 50-plussers veel meer moeite hebben om weer aan het werk te komen dan de jongere generaties. Daarom zijn er voor hen extra middelen, zoals subsidie voor een opleiding (scholingsvoucher) en de training 'Succesvol naar werk'. Velen zijn sceptisch als zij beginnen met deze netwerktraining, en dat is begrijpelijk, want wat kun je als man/vrouw met jarenlange werkervaring op zo'n training nog leren, maar zij zijn vaak zeer positief na de serie bijeenkomsten.

Hier heb ik veel voorbeelden van gezien. Het wordt ook onderstreept door de resultaten van het klanttevredenheidsonderzoek dat een onafhankelijk bureau onlangs uitvoerde. Deelnemers waarderen de training gemiddeld met een 7,5.

Niet alleen doet de berichtgeving geen recht aan de werkelijkheid, het is ook bijzonder demotiverend voor de mensen die zich inspannen weer aan het werk te komen. Daarom wil ik de 200duizend mensen die op dit moment vanuit de WW een baan zoeken een hart onder riem steken. Want er zijn gelukkig ook veel 50-plussers die werkgevers tegenkomen die wél open staan voor de kennis en ervaring die hij of zij meebrengt. Die kijken naar capaciteiten en niet naar leeftijd.

Dus 50-plussers: het is echt niet gemakkelijk om weer aan de slag te komen, maar zeker geen kansloze missie. Geef de moed niet op, blijf netwerken, wees trots op je kwaliteiten en draag dat uit.

En werkgever: doe uzelf, uw organisatie en deze werkzoekenden niet te kort. Schrijf de 'oudere kandidaat' niet bij voorbaat af en ga het gesprek aan. Misschien bent u spekkoper!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.