2008 in vogelvlucht

Uitspraak van het jaar: fraudeverdachte Madoff na zijn aanhouding voor het pyramidespel waarmee hij <a href=\"http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1109136.ece/Madoff_val_van_een_eerbiedwaardige_zakenman\">particulieren en banken heeft opgelicht: 'Het ligt ingewikkelder dan u denkt.'


Vrijbuiters van het jaar: De Somalische piraten die voor de kust van Oost-Afrika met hypermoderne electronica en wapens tol heffen. Wie tientallen meters omhoog kan klimmen aan een touw verdient respect. Dat leer je niet bij apenkooien.

Roman van het jaar:aar Verontwdiging van de Amerikaanse schrijver Philip Roth. Over een slagerszoon die murw gebeukt door het bekrompen universiteitssysteem in de Verenigde Staten van de jaren vijftig uiteindelijk op de slagvelden van de Korea-oorlog belandt. In de Nederlandse letteren is dit jaar niets soortgelijks gepresteerd. In de rest van de literaire wereld ook niet eigenlijk.

Cynicus van het jaar: het koningskoppel Peter R. de Vries en hoe heet die jongen ook alweer, die dat meisje in zee heeft gedumpt, daarna stoned urenlang in een Landrover zat die nooit op zijn bestemming scheen aan te komen.

Meest opzichtig in de media: Alle, maar dan ook alle, Marokkanen. Geven volgend jaar het stokje door aan de Polen.

Judassen van het jaar: de zonen van Madoff.

Man van het jaar: John McCain. Wie? Prachtige verliezer.

Bank van het jaar: Fortis.

Vooruitziende blik van het jaar: schrijver, filosoof Alain de Botton in maandblad Monocle die voorspelt dat met de kredietcrisis een periode van politieke bezinning is opengebroken. De cultus van het geld is afgebroken en er komt ruimte voor aandacht voor de verhouding van de mens tot zijn politieke ruimte. Mensen gaan weer politieke denkers lezen die schrijven over hoe je als burger volledig te ontplooien los van de fixatie op geld en materiële goederen. Geen flower-power, geen punk, geen krakers. Maar een intellectuele houding waarin politiek en welbevinden onlosmakelijk met elkaar verbonden worden. Zijn bespiegeling stimuleerde me. Wilt u in 2009 meepraten haal dan uw Locke, Marx en Popper in huis.

Kledingstuk van het jaar: het ooit zo vertrouwenwekkende krijtpak kan bij het grof vuil. Het heeft elke waarde verloren. De bijbehorende stropdas heeft ons ook niets meer te zeggen.

Levensmiddel van het jaar: in 2008 brak biologisch voedsel definitief door om nooit meer weg te gaan.

Vrouw van het jaar: Michelle Obama. Adembenemend.

Sportman van het jaar: De Russische stervoetballer Arsjavin. U weet wel.

Film van het jaar: Batman, The Dark Knight. Over de strijd tussen chaos en orde en de prijs die we ervoor betalen. Post 9/11 in twee en een half uur.

Atleet van het jaar: Usain Bolts. Kan eigenlijk niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden