ColumnIonica Smeets

18 dingen waarvan ik vrolijk werd in 2018

Ionica Smeets
Eva Roefs Beeld Eva Roefs
Eva RoefsBeeld Eva Roefs

1. Hoe toen de treinen waren gestrand allerlei mensen elkaar thuisbrachten met #stormpoolen. Zo belandde ik op weg van Utrecht naar Leiden in een auto met twee onbekenden die allerlei vrienden van mij bleken te kennen via, jawel, sterrenkunde-zomerkampen.

2. Collega’s die meedachten over mijn onderzoek, constructief commentaar gaven op mijn artikel en daarna zeiden dat dit normaal was en dat hun naam heus niet bij de auteurs hoefde.

3. The Good Place op Netflix. Het was even inkomen, maar daarna werd het hardop lachen.

4. Dat ik bij een lezing over wetenschapscommunicatie aangevallen werd door een stuurse wiskundestudent die mopperde dat het tijdverspilling is om wiskundige ideeën te delen met het algemeen publiek. En dat toen topwiskundige Ingrid Daubechies in de zaal bleek te zitten en opstond om hem de les te lezen en uit te leggen hoe belangrijk wetenschapscommunicatie is.

5. Die middag dat er op het verder lege terras van Five Guys precies vijf mannen aan een tafeltje zaten.

6. Hoe ik dankzij dj St. Paul een uurtje mijn lievelingsmuziek mocht draaien op Best Kept Secret en dat toen iedereen los ging op Campus van Vampire Weekend.

7. Dat de Technische Universiteit Delft me uitriep tot alumnus van het jaar 2018, terwijl ik toch niet het prototype ingenieur ben. En hoe mijn vader, die óók ingenieur is, stralend van trots vooraan zat bij de prijsuitreiking.

8. Less van Andrew Sean Greer, ongetwijfeld de vrolijkste Pulitzerprijswinnende roman in jaren.

9. De drie tellen waarin ik eindelijk rechtop stond op mijn surfbord, nadat ik voor het tweede jaar lessen golfsurfen had gevolgd.

10. Dat ik totaal onverwacht in de Donald Duck stond - als Pionica Smeets met een kekke toga en een mopsneus. Deze voorzitter van de Duckstadse Algebra-Ver1niging organiseerde een wiskundewedstrijd waar half Duckstad aan meedeed. Guus Geluk won vanzelfsprekend.

11. Hoe mijn zoon vervolgens totáál niet onder de indruk was toen hij die week zijn Donald Duck las: ‘Jaja, het driedeurenprobleem, daar heb je het zo vaak over, mama. Oh kijk, een leuk verhaal over Willie Wortel.’

12. Dat er zoals elk collegejaar weer een nieuwe lading studenten de collegezalen binnenstormde met verse idealen en plannen om de wereld te veroveren.

13. Dat mijn verjaardag een palindroom-datum was.

14. Half oktober in een zomerjurkje in de tuin zitten en daarbij De laatste dans (Dansen op de vulkaan) neuriën.

15. De optimistische zienswijze van mijn collega Noelle Aarts, hoogleraar socio-ecologische interacties. Tijdens een gastcollege legde ze uit dat mensen heel slecht zijn in het voeren van een dialoog met mensen die anders denken dan zijzelf. Waarop Aarts concludeerde dat dit héél goed nieuws was, want daardoor viel er nog veel te verbeteren.

16. King Lear van Toneelgroep Maastricht - zo geestig, zo mooi.

17. Dat er in mijn vriendenkring minder begrafenissen waren dan in 2017.

18. Het idee dat er een rangorde te maken is van al die grote en kleine vrolijke momenten en dat je daarmee kunt aanwijzen wat het vrolijkste van 2018 was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden