Commentaar

'147 keer modaal is te ver uit het lood geslagen'

Hoe goed ASML ook presteert, het salaris van topman Eric Meurice is te ver uit het lood geslagen, betoogt Xander van Uffelen in het commentaar van de Volkskrant.

Eric Meurice Beeld reuters

Het inkomen van 11,3 miljoen euro van topman Eric Meurice van ASML bedraagt ruwweg vijftig keer de balkenendenorm van 226 duizend euro. Maar waar de maatschappelijke discussie over hoge inkomens bij ziekenhuisdirecteuren en corportatiebazen fel wordt gevoerd, zijn de verdiensten van directeuren in de private sector nauwelijks nog omstreden. In het debat wordt te snel een rigide scheiding aangebracht tussen de publieke sector - waar ingrijpen moet - en de private sector, waar ingrijpen niet zou mogen.

Vooropgesteld: chipmachinefabrikant ASML is een pareltje voor de Nederlandse economie. Onder leiding van de Fransman Meurice is de winst van het bedrijf sterk opgelopen. ASML is een belangrijke exportmotor en is in de regio Eindhoven goed voor 6.300 banen. En de aandeelhouders - waaronder ook de pensioenfondsen - ontvangen een hoog rendement. Een extra beloning mag dus best.

Samenleving
Maar private ondernemingen als ASML maken ook deel uit van de samenleving en profiteren van de inspanningen van de Nederlandse overheid. Zo maakte ASML bij het uitbreken van de crisis in 2008 gebruik van de wettelijke werktijdverkorting. De regio Eindhoven en het Rijk proberen met allerlei faciliteiten een hoogwaardige werkomgeving te creëren voor technologische bedrijven. Daar komt bij dat tijdelijke werknemers bij ASML minder rechten en lager variabel loon ontvangen dan vast personeel, waardoor te hoge beloningen tot wrevel kunnen leiden.

Bedrijven als ASML moeten vanwege de verwevenheid met de samenleving dus rekening houden met ethische normen over beloningen. Er hoeft heus geen plafond te komen à la de balkenendenorm, maar bedrijven moeten zich wel telkens beraden op een evenwichtige salariëring. De opvolgers van de commissie-Tabaksblat hebben voorgeschreven dat bedrijven zich moeten uitspreken over de in hun ogen nog acceptabele salariskloof tussen werknemers en directieleden. Zo'n verhoudingsgetal kan dienen als salarisanker om extreme inkomensverschillen te dempen. Bij ASML bedragen de gemiddelde loonkosten 76 duizend euro per jaar. Hoe goed de prestaties van ASML ook zijn, een directeursinkomen dat 147 keer het gemiddelde werknemerssalaris bedraagt, is te ver uit het lood geslagen.

Xander van Uffelen is chef van de economieredactie van de Volkskrant. 
Bedrijfsleven staat niet buiten de samenleving
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden