Ingezonden brieven

100 jaar de Volkskrant: Is het geen tijd om excuses te maken?

Redactie
In 1987 ontvangt Hugo Brandt Corstius alsnog de P.C. Hooftprijs. Beeld Hollandse Hoogte / Rob Huibers
In 1987 ontvangt Hugo Brandt Corstius alsnog de P.C. Hooftprijs.Beeld Hollandse Hoogte / Rob Huibers

In de reeks over 100 jaar de Volkskrant, schrijft Sander van Walsum over de weigering van minister Elco Brinkman om in 1985 de P.C. Hooftprijs toe te kennen aan Hugo Brandt Corstius. Dit roept bij mij enkele delicate vragen op.

Zou de Volkskrant zich anno 2020 op dezelfde manier opstellen tegenover columns waarin een minister systematisch belachelijk wordt gemaakt (Brinkman), een andere wordt vergeleken met Eichmann (Ruding) en een hoogleraar stelselmatig als nazi-arts wordt weggezet (Buikhuizen)? Wat de laatste twee betreft, gaat het ook nog om columns waarin voortdurend op de man wordt gespeeld zonder dat de betrokkenen feiten kunnen worden aangewreven die vergelijkbaar zijn met die van de personen waarmee ze worden vergeleken. Columns ook, die het zicht ontnemen op de ernst van de gruweldaden die door Eichmann en nazi-artsen zijn begaan. Toch zijn de redacteuren en huiscolumnisten van de Volkskrant meegegaan in de verbale agressie van Brandt Corstius, schrijft Van Walsum.

Iets zegt mij dat de Volkskrant zich nu anders zou opstellen. Heeft dat dan te maken met voortschrijdend inzicht? De tijdgeest? Onherroepelijk rijst ook de vraag of de Volkskrant geen excuses zou moeten aanbieden. De slachtoffers van Brandt Corstius hebben tenslotte zwaar geleden onder zijn attenties.

Ik heb zo mijn twijfels bij de om zich heen grijpende sorrycultuur, maar in dit geval zou ik misschien een uitzondering willen maken. In tegenstelling tot veel anderen die van deze of gene excuses eisen, gaat het hier niet om (verre) nabestaanden, maar om slachtoffers die nog in leven zijn.

Frans de Graaf, Brussel

AOW

Sander Schimmelpenninck noemt het mazzel, als je een deel van de jaarlijks 20 miljard euro aan erfenissen krijgt, en pleit voor verhoging van de successiebelasting. Je hebt nog meer mazzel als je van een lang en gezond leven kan genieten, denk ik. Het lijkt mij daarom eerlijk om van de AOW een lening te maken, in plaats van een gift. Deze maakt de erfenis alleen maar groter. De gemiddeld 150.000 euro schuld wordt bij overlijden verrekend met het eventuele bezit. De overheid zal niet alles terug krijgen, maar bespaart wel 38 miljard euro aan jaarlijks te betalen AOW-uitkeringen en kan intussen verdienen aan de negatieve rente. En niemand komt iets te kort.

Frans Bos, Zwaag

Omtzigt/Quené

Als Pieter Omtzigt met zijn vasthoudendheid en Marjolein Quené met haar analyse van de ontspoorde, slecht gereguleerde financiële sector samen een politieke partij beginnen, weet ik waarop ik de volgende keer moet stemmen.

Douwe Verkuyl, Driebergen

Rutte/Kelder

Hoewel ik er niet naar heb geluisterd, las ik in mijn krant dat het een gezellig onderonsje was tussen Jort Kelder en zijn boezemvriend Mark Rutte op de radio. Mark Rutte had kennelijk zendtijd ‘ingekocht’ bij zijn vriend om zijn staatsmanschap wat te kunnen opkloppen. Hoeveel meer munitie wil je de NPO-bashers PVV en FvD nog geven zodat ze kunnen aantonen dat de NPO de spreekbuis is van het ‘partijkartel’?

Jan Lantink, Nijmegen

Klimaat

Graag wil ik reageren op de discussie omtrent het coronabeleid. Belangrijk discussiepunt: wat doen we met de jeugd en corona? Heel eerlijk gezegd zal het me worst wezen. Kunnen we nu serieus werk maken van de klimaatcrisis, zodat ik geen hongerdood hoef te sterven in 2060?

Nathan van ‘t Hof (23), Rijswijk

Aseksueel

In ‘Bloem noch bij’ wordt gesteld dat er in het ‘lhbti-rijtje’ geen plek is voor de A van aseksueel. Dit is onjuist. Dat de A vaak wordt weggelaten is het gevolg van de overweging het rijtje zo kort mogelijk te houden omdat het voor een ‘gewoon mens’ al ingewikkeld genoeg is. Ingewijden gebruiken al jaren lhbtiqa+.

Ruud Maltha, Berghem

Code rood

Ja, ook ik heb me erover verbaasd dat tot twee keer toe code rood is uitgeroepen bij sneeuw en ijs. Mijn verbazing werd nog groter toen ik de foto zag van een wegglijdende bezorger. Het gaat niet om emotie, maar om gebrek aan kennis en materiaal. Met rubberen laarzen kun je namelijk geen ijs trotseren.

Ria Keizer, Delft

Stemmen

Goed plan dat 70-plussers per post kunnen stemmen en dan de enveloppe zelf kunnen inleveren bij een gemeentelijke afgiftepunt. Tip: combineer de afgiftepunten met de verkiezingslocaties, wel zo handig.

Walter Zuidhoek, Alkmaar

Niks goed

Mijn dag is weer goed. Mijn wok, mij aangeraden om gezond te eten, mijn stoomstrijkbout, de houtkachel: alles is verkeerd. Zullen we dan maar ophouden met leven?

Marijke van der Wolde, Valkenswaard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden