Commentaar

'Woningbouwsector is speelbal geworden van geldbeluste managers'

Geldverkwistende managers aangestuurd door een zwabberende overheid, daar kwam weinig goeds uit, schrijft Xander van Uffelen in het commentaar van de Volkskrant.

Marcel de Vries, voormalig kasbeheerder bij Vestia, voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties. Beeld anp

De parlementaire enquête naar de woningbouwcorporaties heeft intrigerende verhoren opgeleverd met de hoofdrolspelers van alle corporatiemissers, maar nog geen duidelijke richting uitgestippeld naar een eenduidige oplossing. Met spanning worden daarom de politieke conclusies en aanbevelingen afgewacht die de commissie onder leiding van ex-PVV'er Roland van Vliet over enkele maanden zal trekken. Kiest de commissie voor strakke aansturing door de overheid, of voor een combinatie van liberalisering en strakker toezicht?

De problemen van de corporaties zijn de afgelopen weken wel extra duidelijk geworden. De sector is de afgelopen vijftien jaar de speelbal geworden van enkele eigenzinnige en soms zelfs geldbeluste managers. Geldverspilling bij Vestia, Rochdale en Woonbron kon ontstaan door de te commerciële aanpak van de directeuren. Zij haalden ook bankiers en andere adviseurs in huis om riskante projecten op te tuigen.

Rammelend toezicht
Het rammelende en versnipperde toezicht is een tweede belangrijke oorzaak van de wantoestanden in de corporatiesector. De commissarissen van de corporaties waren vaak te zwak om de riskante beslissingen van de directie te doorzien, laat staan te corrigeren. De twee officiële externe toezichthouders hadden wisselende taken en werkten langs elkaar heen. De externe accountants bakten er ook weinig van.

Deze situatie werd ook in de hand gewerkt door een zwabberend overheidsbeleid. Opeenvolgende ministers en Kamerleden legden verschillende accenten. De ene keer was de verzelfstandiging van corporaties de oplossing, daarna ging er meer aandacht uit naar toezicht en vervolgens kreeg de overheid weer een centrale rol bij de aanpak van de probleemwijken.

De tegenstrijdigheden in het overheidsbeleid zijn helaas nog niet voorbij. De overheid kiest voor liberalisering van de huurmarkt, maar zegt tegelijk dat grote commerciële projecten verboden zijn. De overheid wil de risico's en kosten beperken, maar ook nog even 1,8 miljard euro verdienen met een megabelasting voor corporaties. Deze mengvormen tussen vrije markt en overheidssturing moeten worden beëindigd. Voor de sociale huurwoningen moeten de corporaties een duidelijke publieke taak krijgen onder eenduidig overheidstoezicht.

Xander van Uffelen is chef van de economieredactie van de Volkskrant.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.