Column

'Welkom in het nieuwe klimaat'

Column Bert Wagendorp

Weerman Gerrit Hiemstra heette ons deze week hartelijk welkom 'in het nieuwe klimaat'. Zo is Gerrit, bekijkt het altijd van de positieve kant. Het nieuwe klimaat wordt onder meer gekenmerkt door veel zware plensbuien. 'Dat is de nieuwe realiteit', aldus Gerrit. De nieuwe realiteit, dat klinkt behoorlijk definitief. Het wordt permanent Code Oranje.

Beeld anp

Tegen Omroep Brabant zei meteorologe Margot Ribberink van Weer.nl: 'We moeten accepteren dat dit het nieuwe klimaat is' - kennelijk is er overleg geweest tussen de verschillende weermannen en -vrouwen en spraken ze af dat de weerconsument met de neus op de feiten moest worden gedrukt. Er dreigt geen klimaatsverandering, die is er al.

Vanuit onze werkkamer kijk ik uit op de Rijn, die hier overigens Lek heet. Zodoende kan ik de gevolgen van de nieuwe realiteit scherp in de gaten houden. De dijken zijn gelukkig net verstevigd, dus voorlopig houden we het hier droog.

Zorgwekkend was wel het nieuws dat de toekomst van de Nationale Reddingsvloot, 'die bij overstroming uitrukt' uiterst onzeker is. De veiligheidsregio's hebben ruzie met minister Ard van der Steur - hij weer - over de financiering. Ik wist niet dat we zo'n Reddingsvloot hadden, maar nu ik dat wel weet en heb gelezen dat het maar de vraag is hoe lang nog, maak ik me grote zorgen. Hou die Reddingsvloot in staat van paraatheid! Straks zit ik hier op het dak en zijn er alleen maar golven te zien, en nergens een Reddingsvloot.

De nieuwe realiteit, een gevolg van de opwarming van de aarde, is er natuurlijk al een tijdje, ook al zijn er nog steeds mensen die haar ontkennen. Klimaatonderzoeker Pier Vellinga van de universiteit van Wageningen voorspelde jaren geleden al dat we hier een Frans klimaat zouden krijgen. In het Reformatorisch Dagblad zei hij vrijdag dat we nu een Parijs' klimaat hebben en dat we over dertig jaar zullen zijn aangekomen bij het klimaat van Lyon. In het zuidelijke Brabant zijn ze vermoedelijk Parijs al voorbij, daar liep de boel deze week dan ook al flink onder - net als in de Franse hoofdstad zelf.

In het huidige tempo verplaatsen we ons klimatologisch elke tien jaar honderd kilometer zuidwaarts, zodat Nederland rond 2075 een mediterraan land zal zijn.

Het stortregent nu al drie tot vier maal zo vaak als in 1950, volgens Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI. Volgens zijn instituut krijgen we meer onweer, hetere zomers met meer hagelbuien, nattere winters en hardere windstoten.

De vraag is wat dit betekent. De mens is een flexibel wezen, we zullen ons aanpassen. Als liefhebber van het Provencaalse klimaat zie ik ook voordelen. Onze wijnbouw krijgt een lift en er komen lekkere sardientjes in de Noordzee.

In december voer er optimisme door de wereld, na de Parijse klimaatakkoorden - misschien dat we het tij nog enigszins kunnen keren en blijft iets van de Hollandse druilerigheid bewaard. Maar kijken we over de grenzen van het minuscule en op water ingestelde Nederland, dan ziet het er allemaal anders uit. Een deel van de vluchtelingenstromen uit het zuiden is regelrecht terug te voeren op de klimaatverandering, die zal ook concrete economische en politieke gevolgen hebben en er zullen oorlogen door ontstaan. De klimaatverandering eist slachtoffers en dat zullen er meer worden.

'Welkom in het nieuwe klimaat', zei Hiemstra en dat betekende óók 'Welkom in de nieuwe wereld, met door het nieuwe klimaat veroorzaakte problemen waarvan we de omvang nu nog niet half kunnen overzien' - maar dat paste niet bij het weerbericht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.