Opinie

'Waarom ik niet op mijn partij (PvdA) ga stemmen'

Het is verschrikkelijk misgegaan met het onderwijsbeleid van de PvdA in Amsterdam, schrijft Marthe van Nes. 'Goed functionerende en toegewijde leerkrachten werden gekleineerd en onder druk gezet.'

PvdA'ers Diederik Samsom (M), Lodewijk Asscher (L) en Pieter Hilhorst (R) tijdens de campagne van PvdA voor de gemeenteraadsverkiezingen. Beeld anp

In 2006 kwam er een jonge, veelbelovende PvdA- wethouder, Lodewijk Asscher. Hij ontwierp beleid dat werkelijk prioriteit gaf aan het wegwerken van taalachterstanden bij jonge kinderen. Zo zorgde hij voor verbetering van het taalonderwijs aan peuterleidsters. Ook op zijn initiatief startte een jaarlijkse taalconferentie, inspirerend voor veel onderwijskrachten. Ik jubelde over de acties van deze enthousiaste en goed geïnformeerde wethouder. Dit was beleid dat ik verwachtte van mijn partij in het bestuurscollege.

Toch is het verschrikkelijk misgegaan met het onderwijsbeleid van de PvdA in Amsterdam. Diezelfde wethouder stond namelijk ook aan de basis van de dienst Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs Amsterdam (KBA). Ik beschrijf hier wat ik van deze dienst heb meegemaakt op één school met 90 leerlingen en zo'n 20 medewerkers. Deze school - in de Bijlmer - kreeg begin 2011 te maken met de KBA. Het onderwijsteam, de meesten met meer dan 10 jaar ervaring met deze specifieke populatie, mocht één maal in een sessie van anderhalf uur gezamenlijk zijn visie op de toestand van de school uiteenzetten. Daarna heeft de KBA nooit meer direct met medewerkers gesproken.

Intimidatie en repressie
Vervolgens ontrolde zich een scenario waar mijn (oud-)collega's en ik nog steeds akelig van dromen: De directie kreeg vrij spel in het 'mobiliseren' van het team, in het overplaatsen van leerkrachten naar andere locaties. Dat ging gepaard met intimidatie en repressie. Goed functionerende en toegewijde leerkrachten werden gekleineerd en onder druk gezet.

 
Er ontrolde zich een scenario waar mijn (oud-)collega's en ik nog steeds akelig van dromen: De directie kreeg vrij spel in het 'mobiliseren' van het team, in het overplaatsen van leerkrachten naar andere locaties

De beoogde effecten van deze ingreep bleven uit. Kwaliteitsverbetering? De school daalde van 'zwak ' in 2010 naar 'zeer zwak' in 2012. Transparantie? Er werd geen enkele argument gegeven voor de overplaatsingen. Kostenbesparing? In 2013 moest er een interim-directeur aantreden, en dat is heel duur.

De KBA heeft niets toegevoegd aan het beleid van de directie van het Stichtingsbestuur. Integendeel, zij fiatteerde de verborgen agenda van die directie: het opblazen van een stevig, deskundig, maar vooral mondig onderwijsteam. Het KBA bleek niets anders dan wéér een laag managers tussen schoolbestuur en Inspectie.

Terugtrekken
Dat de PvdA dit heeft laten gebeuren, kort na het uitkomen van het rapport van de commissie-Dijsselbloem (2008), is een raadsel. Politiek en management zouden zich juist uit het onderwijs terugtrekken, luidde één van de aanbevelingen van dit rapport.

 
Kwaliteitsverbetering? De school daalde van 'zwak ' in 2010 naar 'zeer zwak' in 2012

De ooit zo verfrissende aanpak van Lodewijk Asscher heeft het moeten afleggen tegen de onuitroeibaar regenteske stijl van mijn politieke partij, de PvdA. Wethouders kunnen tijdelijk een prettig charisma verspreiden, maar de cultuur van de politieke partij bepaalt sfeer en strategie op lange termijn. Stijl en optreden van de KBA hebben mij weer het ware gezicht getoond van mijn partij, die al zo lang de post Onderwijs in Amsterdam bezet houdt. Te lang, zo oordeel ik nu. Ik maak dus wel gebruik van mijn stemrecht voor de gemeenteraad op 19 maart, maar stem niet op mijn partij.

Marthe van Nes is als logopediste werkzaam in het Amsterdamse Speciaal Basisonderwijs.

 
De ooit zo verfrissende aanpak van Lodewijk Asscher heeft het moeten afleggen tegen de onuitroeibaar regenteske stijl van mijn politieke partij, de PvdA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.