Opinie

'Thuiszitten' maakt topvrouwen niet minder

Wat een mooi commentaar van Mijntje Lückerath bij het artikel 'Kinderpauze in Nederland funest voor topfunctie' (Economie, 19 januari) naar aanleiding van het artikel over Brenda Barnes die een topfunctie onderbrak om een periode voor haar kinderen te zorgen.

Beeld thinkstock

Lückerath stelt dat we in Nederland niet gewend zijn aan zijpaden en onconventionele stappen. Ook zegt zij dat Sara Lee bij Barnes' terugkeer op de arbeidsmarkt niet is uitgegaan van een standaard vragenlijstje, maar haar heeft beoordeeld op haar competenties en heeft gedacht: 'Wat kan deze vrouw voor ons betekenen?'

Dat lijkt mij de enige vraag die ertoe doet, en niet of je al dan niet een periode de focus hebt gehad op het grootbrengen van je kroost. Vermoedelijk wordt 'thuis zitten' onder vrouwen in topfuncties als heel spannend gezien en is er collectieve angst voor een ontwikkelingsachterstand: vrouwen die opeens slechter gaan praten, het IQ zien afzakken, incontinent worden...

Het opvoeden en begeleiden van kinderen - onze toekomst - vraagt dermate veel toewijding, verantwoordelijkheid, flexibiliteit, intelligentie en visie, dat dit zeer bruikbaar is op de werkvloer bij het omgaan met complexe vraagstukken, collega's en klanten. Deze skills worden in de onderbrekingsjaren volop getraind, vaardigheden die de jonge kandidaat met actuelere kennis moet missen.

Het lijkt mij zeer onwenselijk voor jonge vrouwen om anno 2017 nog zo eenduidig bekeken te worden: óf zij vervult een 'topfunctie' zoals een man dat zou doen óf zij zorgt thuis voor 'de kindjes'. Mijn ervaring is dat veel vrouwen vastlopen in hun ambitie alles te willen combineren, ze vertonen stressklachten, hebben relatieproblemen en omschrijven een leeg gevoel als gevolg van het voldoen aan de verwachtingen van anderen.

Nee, dan liever een onderbreking en een terugkeer waarin je op basis van je competenties van toegevoegde waarde kunt zijn, dan wanhopig proberen in het (door mannen gedomineerde) plaatje te passen. Benieuwd welke Nederlandse topvrouwen bij hun selectieprocessen in de voetsporen van Sara Lee zullen treden.

Jutta van der Aalst, Haarlem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.