'Sylvia, macht grijp je niet, dat wordt je toebedeeld'

Columnist Sylvia Witteman schreef dat vrouwen niet moeten wachten tot hen de macht wordt aangereikt, maar ze moeten hem gewoon grijpen. Dat klinkt romantisch, maar een chefschap grijp je niet, dat wordt je toebedeeld door collega's en superieuren. Dat stelt zelfstandig journalist, Yvonne Zonderop.

© THINKSTOCK

Sylvia Witteman heeft veel verstand van het menselijk tekort zoals zich dat openbaart in keukens in Moskou, op het schoolplein in Bethesda of het dagelijks leven in Amsterdam. Ze schrijft daar al jaren buitengewoon geestig over, dat maakt haar tot een geliefde columnist.

Van het functioneren van organisaties heeft ze minder kaas gegeten, wegens gebrek aan ervaring waarschijnlijk. Witteman ziet geen heil in het streven naar een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen in chefsfuncties.

Afgelopen maandag schreef ze: vrouwen moeten niet wachten tot hen de macht wordt aangereikt, ze moeten hem gewoon grijpen. Het was haar antwoord op een kritische beschouwing van de ombudsvrouw van de Volkskrant, die juist het lage aantal vrouwelijke chefs ter redactie hekelde.

De macht grijpen klinkt romantisch, maar alle kantoortijgers weten: een chefschap grijp je niet, dat wordt je toebedeeld door collega's en superieuren. Witteman schrijft dat ze zelf nooit ergens benoemd zou willen worden, enkel omdat ze een vrouw is. Dat is een persoonlijke hartekreet, vermomd als argument. Witteman wil serieus genomen worden, en geef haar eens ongelijk.

Maar vrouwen, homo's of moslims die voorrang krijgen voor een baan zijn niet zwak of ziek, ze liggen hooguit minder voor de hand. Toegegeven, sommige mannen vinden dat een hinderlijke inmenging in de gebruikelijke manier van doen.

Maar voorkeurskandidaten - mits ze goed zijn - kunnen juist inbreken op de doorsnee mannelijke bestuursstijl. Daar is niets oneervols aan, sterker nog, de werkvloer kan daarvan enorm profiteren.

Vrouwen doen zichzelf minder snel in de aanbieding voor een leidinggevende functie dan de gemiddelde man, Witteman voert dat terecht aan. Des te meer reden, zou je zeggen, ambitieuze vrouwen een handje te helpen. Maar nee, daartoe zou Witteman zich niet willen verlagen. Laat Sylvia Witteman dan wel consequent zijn.

De onafhankelijke ombudsvrouw van de Volkskrant opperde zaterdag dat niet alle lezers staan te applaudisseren bij de zoveelste columnist (m/v) die vanaf het schoolplein of vanuit de bedstee de zoveelste persoonlijke ervaring met ons wil delen.

Het was mij, eerlijk gezegd, uit het hart gegrepen. Dan moet Witteman niet meteen haar gram halen door de ombudsvrouw publiekelijk te betichten van zuur feminisme. Wie uitdeelt, moet ook kunnen incasseren, te meer als je zo graag te boek staat als een sterke vrouw.

Yvonne Zonderop, Amsterdam, zelfstandig journalist, voormalig adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.