Opinie

'Rutte deelt alleen de zorgen van Wilders'

Sander Terphuis schreef een open brief aan Rutte. In zijn antwoord op Terphuis' brief schrijft de premier dat hij zijn zorgen wel begrijpt, maar ze niet deelt.

Premier Mark Rutte, samen met een ambtenaar van het ministerie, geniet van het zonnetje in de tuin van het Catshuis Beeld anp

Onlangs stuurde ik een open brief aan premier Rutte. Daarin heb ik de premier gevraagd of hij mijn gevoelens van bezorgdheid begrijpt. Bezorgd over mijn vrije Nederland, over discriminatie en uitsluiting van sommige bevolkingsgroepen vanwege hun afkomst en geloof, over verharding en verruwing in onze samenleving en bezorgd over de ontstane scheidslijnen tussen de mensen. Bezorgd ook over de instandhouding van onze rechtsstaat.

Ik heb de premier tevens herinnerd aan zijn eigen woorden dat hij 'de premier van alle Nederlanders' wil zijn. Ik heb in mijn brief bovendien aan Rutte de vraag gesteld of het voor hem aanvaardbaar is dat zijn gedoogpartner Wilders groepen mensen vanwege hun afkomst en geloof categorisch wegzet, beledigt en hen ongelijkwaardig behandelt.

De premier verloochent steeds omwille van de macht zijn eigen liberale beginselen en onze rechtsstatelijke waarden. Zelfs zijn eigen partijgenoot, de VVD-senator Schaap moest het onlangs ontgelden. De premier viel zijn eigen partijgenoot aan, omdat Schaap in zijn boek kritiek levert op Wilders en zijn PVV. Liberaal Rutte was ineens ongevoelig voor de vrijheid van het denken en schrijven van Schaap. Nee, hij koos weer voor Wilders.

Antwoord
In zijn antwoord op mijn brief schrijft de premier dat hij mijn zorgen wel begrijpt, maar ze niet deelt. Verder schrijft hij dat het kabinet staat en blijft staan voor rechten en vrijheden van alle burgers ongeacht hun afkomst of geloof. In de afgelopen anderhalf jaar heeft premier Rutte bij herhaling geroepen dat hij de gevoelens, zorgen en analyses van mensen in het land begrijpt, maar ze niet deelt. En het maakt de premier ook niet uit van wie de zorgen en analyses afkomstig zijn.

De president van de Nederlandsche Bank, Klaas Knot, maakte onlangs een analyse over de problemen op de woningmarkt. Zijn advies aan het kabinet was het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek. Hij is niet de minste. Rutte reageerde met de mededeling dat hij de analyse van Klaas Knot wel begrijpt, maar hij deelt die analyse niet. Even later kwamen 22 topeconomen met een gezamenlijk advies aan het kabinet om de hypotheekrenteaftrek aan te pakken. De reactie van de premier was weer dat hij de analyse van al die topeconomen wel begrijpt, maar hij deelt hun analyse niet.

Wilders heeft duidelijk aangegeven dat het kabinet moet afblijven van de hypotheekrenteaftrek anders zouden nieuwe verkiezingen komen. Premier Rutte begrijpt die woorden al te goed. Deskundigen kunnen zeggen wat ze willen. Ook het Strategisch Beraad van het CDA noemde de hypotheekrenteaftrek als een 'perverse prikkel' en pleitte in haar rapport voor het aanpakken van die renteaftrek. Maar voor Rutte zijn de woorden van Wilders heilig. Over heilige huisjes gesproken.

Liberale premier
Zolang Wilders de premier niet laat vallen, luistert Rutte naar hem. Rutte mag dan namelijk nog een dag langer de premier spelen. Moet Gerd Leers weg? Komt voor elkaar. Wil je dat de dubbele nationaliteit wordt opgeven Geert? Daar zorgen wij ervoor. Het is een onzinnige maatregel. Maar je wilt het graag, dus dan doen dat. Wil je ook dat Polen aan de schandpaal worden genageld? Geen enkel probleem. Ik houd gewoon mijn mond als premier van 'niet alle' Nederlanders. Wil je dat het dragen van boerka wordt verboden? Laat het aan mij over als liberale premier.

Je wilt graag een klopjacht op illegalen Geert? Ik bel even met Gerd Leers. Komt voor elkaar. Oh je wilt ook dat aan buitenlanders voorwaardelijk Nederlanderschap wordt verleend? Laat het aan mij over. Ik doe het masseerwerk. Nog strengere regels voor gezinsmigratie Geert? Geen probleem. Ik stuur Gerd Leers weer naar Brussel. En als hij met lege handen terugkomt, dan zetten we hem uit het kabinet. Ja inderdaad, Leers heeft vaker domme dingen gezegd. Hij zei zelfs dat immigranten een verrijking zijn voor onze samenleving. Tijd voor een enkeltje Maastricht. Zijn vrouw zit eenzaam en alleen thuis.

Mijnheer Rutte, anderhalf jaar geleden gaf ik u nog het voordeel van de twijfel. Vluchtelingen weten wat de echte betekenis is van de prijs voor de vrijheid en niet uw gedoogpartner. Wilders zaait in deze economisch moeilijke tijden angst, haat en onzeker en oogst in ruil daarvoor stemmen. En u als premier van alle Nederlanders gedoogt dit.

Staatsman
Winston Churchill zei: 'Een politicus denkt aan de volgende verkiezingen, een staatsman aan de toekomst.' Op deze wijze zult u nimmer een staatsman worden. Kies in ieder geval voor het belang van Nederland. Zoek een betrouwbare en zorgzame partner en maak uzelf en ons land gelukkig.

Hopelijk mag ik van u mijn dubbele nationaliteit behouden in ruil voor mijn oer-Hollandse naam. In mijn brief heb ik dit aan u gevraagd mijnheer Rutte. Maar u heeft daarop geen antwoord gegeven. Misschien dat u eerst aan Geert Wilders moet vragen of het mag.

Sander Terphuis is staatsrechtjurist
Volg hem op Twitter.
www.sanderterphuis.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.