Opinie Vrouwenvoetbal

‘Oranjevrouwen krijgen (terecht) de volle aandacht. Nu de Eredivisie Vrouwen nog’

Het vrouwenvoetbal is ‘booming’, maar helaas nog geen ‘booming business’.  Dat kan veranderen door de Eredivisie Vrouwen uit te breiden, aldus Anton Jansen, mede-initiatiefnemer van Vrouwen Voetbal Kennemerland (VVK).

Fans gaan op de foto met Sherida Spitse, destijds speler van FC Twente (nu Vålerenga), tijdens de perspresentatie van de eredivisievrouwen voor het seizoen 2017-2018. Beeld ANP

Dinsdag speelt het Nederlandse vrouwenelftal de interland tegen Noorwegen. Het WK in 2019 kan de OranjeLeeuwinnen niet meer ontgaan. Nederland hoopt natuurlijk op een herhaling van het succes op het EK in Nederland in 2017. Het vrouwenvoetbal groeit kwalitatief en kwantitatief. Het is ‘booming’, maar helaas nog geen ‘booming business’. De KNVB wil het WK-vrouwenvoetbal 2027 naar Nederland halen en het EK-succes herhalen. Als dat ook sportief een succes voor Nederland moet opleveren, dan is nu daadkracht vereist; zoals het uitbreiden van de talentopleiding en de Eredivisie Vrouwen.

Stop vergelijking met mannenvoetbal

Sportief is het vrouwenvoetbal een succes, maar één Europees Kampioenschap maakt nog geen zomer! Commercieel en financieel is het vrouwenvoetbal een ramp. Voor de Eredivisie Vrouwencompetitie als geheel is nog steeds geen hoofdsponsor opgestaan die fors wil investeren. De eredivisieclubs, het zijn er slechts negen, hebben de grootste moeite hun begroting rond te krijgen en sommigen kunnen niet zonder subsidie van de KNVB voortbestaan. Misschien tien toptalenten in de eredivisie kunnen een goede boterham beleggen met hun sport waar ze dagelijks intensief voor trainen. Een handvol van deze beste vrouwelijke voetballers is na het EK vorig jaar vertrokken naar het buitenland om daar met hun passie de kost te verdienen. Wil je nu in Nederland eredivisie spelen als vrouw, neem dan maar een zak met geld of een individuele sponsor mee. Het is daar armoe troef en juist daarom is het noodzakelijk het sportieve en commerciële draagvlak zowel individueel als voor het collectief van de clubs te verbreden.

Hoe? Laat eerst de vergelijking tussen het mannen- en vrouwenvoetbal los. Vrouwenvoetbal is op elk niveau net zo spannend als mannenvoetbal, maar het is anders. De fysieke verschillen worden groot nadat meiden ongeveer 15 à 17 jaar zijn geworden. En daarmee is het een ander spelletje geworden. In tegenstelling tot mannenvoetbal draait vrouwenvoetbal minder op ego’s en is het meer een teamsport waarin samenspel en het uitvoeren van de tactiek van de coach op het veld leidend zijn. Sommigen vinden het mooier dan mannenvoetbal, anderen weer niet.

Veel talent, weinig mogelijkheden

Nu steeds meer meiden vanaf de mini’s met voetballen opgroeien, is er een enorme winst in talentontwikkeling gemaakt. Juniorenteams van nu zijn soms al bijna even sterk als de vrouwen in de eredivisie. Al dat talent zoekt naar perspectief om zelf ook op een zo hoog mogelijk niveau te spelen. Sommige clubs moeten hun uiterste best doen om voldoende weerstand te vinden voor hun talenten. Natuurlijk spelen meiden voor meer weerstand de eerste jaren bij en tegen de jongens, maar dat houdt voor de meesten op als ze de 15 zijn gepasseerd. Feit is dat voor de sterk toegenomen kwaliteit, voor de vele talenten in de dop, er nog te weinig ontplooiingsmogelijkheden zijn. Een goed begin is het KNVB-initiatief voor een landelijke Beloften- en MO17-competitie. Uitbreiden van de eredivisie lijkt geen prioriteit te hebben. De inzet van de KNVB is gericht op talenten willen vasthouden door alleen hoge kwaliteit in de eredivisie te laten spelen. Hoe sympathiek ook, dit idee gaat voorbij aan de noodzaak om ruimte te maken voor jong talent. Het aanstormend talent gaat de huidige generatie kwantitatief en kwalitatief overvleugelen als het perspectief op doorgroei en meedoen in de eredivisie realistisch wordt.

En met dat perspectief gaat het helaas nog mis. Meiden vertrekken uit het voetbal als er na de puberteit geen perspectief is om hun talent verder te ontwikkelen. Nog te weinig clubs houden zich bezig met het opleiden van jong talent. Zwolle en Alkmaar zijn goed bezig, ADO en Feyenoord zijn ook met jeugdteams begonnen en Heerenveen, Twente en Achilles proberen aan te haken. In Kennemerland is ook een hoogwaardig initiatief van de grond gekomen door talentvolle meiden vier keer in de week onder schooltijd te trainen, naast de training bij hun eigen club.

Maak vrouwenvoetbal ook nationaal groot

We laten op dit moment het vrouwenvoetbal in Nederland een beetje verstikken. Een nieuw initiatief van SC Telstar kreeg deze zomer geen voet tussen de deur om mee te doen, ondanks dat ze een kwalitatief hoogwaardig opleidingsplan en eredivisieteam klaar hadden staan.

Wat nodig is om de groei de ruimte te geven, is jaarlijks de Eredivisie Vrouwen met enkele teams te laten groeien tot er ongeveer 16-18 clubs zijn en er een volwaardig uit/thuis-programma gespeeld kan worden. Natuurlijk verliezen de zwakste teams van de sterkere, kapitaalkrachtigere clubs zoals Ajax en PSV, maar wat is daar mis mee? Het huidige, wat armetierige beeld van de nationale competitie moet snel beter, spannender en groter worden.

Oranjevrouwen krijgen vol de aandacht en dat is goed. Nu de competitie nog. Sponsors komen pas als er iets interessants gebeurt, als er mensen op afkomen en media dit oppakken. Niet alleen sportief, maar ook commercieel wordt het vrouwenvoetbal beter door veel wedstrijden in de eredivisie. Nu laten de vrouwen zich nog wegdrukken in een incidentele nachtelijke samenvatting van een wedstrijd op televisie. Hoe meer wedstrijden in de eredivisie, hoe meer aandacht voor deze topvrouwen! Er hoeft geen nieuwe miljoenenindustrie te ontstaan rondom het vrouwenvoetbal, het plezier in voetballen staat gelukkig op de eerste plaats. Maar zonder uitbreiding van de eredivisie wordt de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Nederland klein gehouden. Onze meiden en vrouwen verdienen meer!

Anton Jansen is mede-initiatiefnemer van Vrouwen Voetbal Kennemerland (VVK) dat, onder de vlag van SC Telstar een vrouwenvoetbalacademie en een eredivisieteam opzet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.