‘Oranje is kansen zien’, aldus ING. Mijn kinderen zien ze niet

Mijn kinderen begrijpen de wetten van de markt niet. Daarvoor schijnt Koningsdag uitgevonden te zijn: om je kinderen te leren hoe het werkt met vraag en aanbod, wat je moet doen om je oude meuk aan mensen op te dringen en hoe je vervolgens voor zo weinig mogelijk geld zo veel mogelijk oude meuk opkoopt, zodat je huis daarna voller en viezer is dan ervoor.

Ik krijg over dat opvoedkundige aspect van Koningsdag ook allerlei berichten van ING; zij hebben een heel beleid ontwikkeld om kinderen dingen te leren over Koningsdag, met een speciaal te bestellen Koningskleedje (even braken) en teksten als: ‘We willen stimuleren dat kinderen goed leren omgaan met geld, door verkopen, kopen en het weerstaan van verleidingen.’

Ik kwam ook een ING-poster tegen met de tekst ‘Oranje is kansen zien’. Daarop zag je een foto van een klein jongetje dat agressief een kader voor zichzelf tekende op de stoep met stoepkrijt. Zoals jonge ondernemers dat doen. Als ze kansen zien.

Maar goed, die kinderen van mij zien dus helemaal geen kansen. Of ze zien wel kansen, maar ze zien de verkeerde kansen.

Al weken probeer ik ze duidelijk te maken dat er één manier is waarop ze heel erg lekker kunnen gaan cashen (ik gebruik die term ook, heel erg lekker cashen, want ik denk dat dat ze aanspreekt). Mijn zoon moet gitaar spelen, en mijn dochter moet dansen. ‘Iedereen die dan langs jullie loopt, zal geld in jullie pet gooien. Ik weet zeker dat jullie binnen de kortste keren 20 euro hebben.’ ‘Maar we kunnen niet goed gitaarspelen en dansen’, brengen zij er dan tegenin. ‘Dat is juist goed, dat vinden mensen schattig en aandoenlijk’, breng ik daar weer tegenin.

Maar ze blijven koppig nee zeggen.

Terwijl ze gek zijn op geld. En 20 euro is het allerhoogste bedrag waar ze ooit van hebben gehoord. Maar ze willen liever verkopen. Oud speelgoed, kleren, boeken over opruimen die ik opgestuurd heb gekregen omdat ik een keer iets aardigs over een boek over opruimen heb geschreven. En natuurlijk, verkopen is leuk, maar je verdient er niets mee. Geen zak. Veel minder dan met klungelig gitaarspelen en dansen.

Vorig jaar hebben we één boek verkocht. Eén. En daarvoor zaten we de hele dag op een kleedje. Althans, ik zat op het kleedje, de kinderen waren inmiddels vertrokken om zo veel mogelijk oude meuk te kopen en hadden mij de opdracht gegeven om hun handel in de gaten te houden.

Misschien is dat wel wat de ING bedoelt met ‘Oranje is kansen zien’. Dat je je moeder op een kleedje zet met oude opruimboeken en dat je zelf lekker geld gaat uitgeven aan een Barbie met zulk oud haar dat ze dreadlocks heeft gekregen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.