Commentaar

'Noodzaak tot werken kan generatie jonge moeders helpen bij emancipatie'

Er zijn meer vrouwelijke hoofdkostwinners, maar er is stilstand in de emancipatie. De crisis kan helpen, schrijft Carlijne Vos in het commentaar voor de Volkskrant.

Beeld anp

Goed nieuws voor de vrouwenemancipatie: in steeds meer gezinnen is de vrouw de hoofdkostwinner. Het aantal vrouwen dat meer verdient dan de partner is met 50 procent toegenomen in vergelijking met tien jaar geleden. Dat duidt volgens het CBS, die de cijfers bekendmaakte, op een verandering in de traditionele rolpatronen.

De verleiding is groot om de enthousiaste duiding van het CBS te delen, maar op het gebied van vrouwenemancipatie zijn ook andere cijfers te vinden. Die wijzen eerder op stilstand dan op een stap voorwaarts. Het aantal vrouwen dat economisch zelfstandig is, schommelt al jaren rond de 50 procent. Het leeuwendeel werkt nog steeds in kleine deeltijdbanen en vrouwen in de bestuurskamers zijn nog steeds eerder uitzondering dan regel.

Crisis en woonlasten
Toch is er reden tot hoop. Onder jonge vrouwen zijn onmiskenbaar verbeteringen te zien, vooral dankzij het hoge opleidingsniveau van deze generatie. Pas afgestudeerde vrouwen werken minder in deeltijd en houden minder vaak op met werken als er kinderen komen. Door de crisis en de hoge woonlasten is het voor jonge gezinnen bovendien ook niet meer eenvoudig om alleen op het inkomen van de man te leunen.

Wellicht dat de noodzaak tot werken deze generatie jonge moeders over het punt duwt, waarop hun voorgangers in de verleiding kwamen minder te werken of zelfs helemaal te stoppen. Het is in de fase met jonge kinderen en slapeloze nachten dat moeders de combinatie van werk en zorg vaak niet meer zien zitten. De hoge kosten van kinderopvang wegen bovendien vaak niet op tegen de last van een permanent logistieke strijd.

Op dit moment hebben veel ouders de luxe niet om te stoppen met werken en dat kan emancipatie een handje helpen. Als de tropenjaren met kleine kinderen straks voorbij zijn, heeft deze generatie jonge hoogopgeleide vrouwen haar carrière niet onderbroken en zal dat hopelijk ook niet alsnog doen. En daarmee treedt wellicht de door het CBS geschetste gewenning aan gelijkwaardige tweeverdieners op, waardoor mannen zich op den duur niet meer ongemakkelijk hoeven te voelen als hun vrouw meer verdient.

Carlijne Vos is economieredacteur van de Volkskrant.

 
Het aantal vrouwen dat economisch zelfstandig is, schommelt al jaren rond de 50 procent.
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.