Opinie

'Met een 8-urige werkdag of betere volkshuisvesting gaan we de strijd niet winnen'

De arbeider waar Robbert Baruch voor wil opkomen, bestaat helemaal niet meer, schrijven Jan Mulder, lid van het Europees Parlement voor de VVD en beleidsmedewerker Maarten Klaassen. 'Het sociaaldemocratisch revival dat hij voorstaat, is een stap terug in het verleden.'

Vluchtelingen op Lampedusa. Beeld afp

De meest recente ontwikkelingen in de wereld en Europa hebben laten zien hoe dynamisch en vervlochten de wereld van vandaag geworden is. De tragische gebeurtenis bij Lampedusa, de afluisterschandalen van de Amerikaanse inlichtingendiensten en de veerkracht van onze banken. Kandidaat-lijsttrekker van de PvdA bij de Europese verkiezingen Robbert Baruch heeft gelijk: het enige passende antwoord daarop kan alleen nog maar Europees zijn. Alleen voor de uitdagingen van morgen hebben wij niets aan de antwoorden van gisteren. De kiem voor een juist antwoord ligt in Baruchs betoog besloten. Alleen de muffe zweem van nostalgie die hij optrekt, verhindert hem dat antwoord te zien.

Nooit een neoliberaal project
Europa is nooit een neoliberaal project geweest. De ontwikkeling van Europa is een project geweest van hoop en optimisme. Van vallen en opstaan. Van het accommoderen van de markt, zeker. Maar ook van voedselveiligheid, uitwisselingsprogramma's en open grenzen. De meerwaarde van Europa ligt in een gemeenschap van achtentwintig landen. In de kracht die het grootste economische blok ter wereld samen heeft. In de vrijheid van een interne markt waar ondernemerschap, creativiteit en durf kunnen bloeien. In een Europa dat ruimte schept voor hoop in de toekomst.

Precies dat is de uitdaging voor het Europa van nu. Daarbij is een goed functionerende markt van levensbelang. Niet voor niets wil de VVD een Europa dat zich richt op haar kerntaken en ruimte schept voor groei, banen en innovatie. Wie teveel naar de geschiedenis kijkt, zoals Baruch, kan zich daarin verliezen. Met een 8-urige werkdag of betere volkshuisvesting gaan we de strijd op het wereldtoneel niet winnen. Niemand zal het belang van gelijke rechten of het tegengaan van kinderarbeid betwisten. Belangrijker zijn de uitdagingen waar we voor staan. De arbeider waar Baruch voor wil opkomen, bestaat helemaal niet meer. Het sociaaldemocratisch revival dat hij voorstaat is een stap terug in het verleden. Laat Europa zich focussen op de taken waar haar toegevoegde waarde het grootst is.

Excessieve schuldenberg
De afgelopen jaren hebben wij in Europa ver boven onze stand geleefd. Schrijnend voorbeeld zijn de nog altijd oplopende nationale schulden. Het beteugelen van deze excessieve schuldenberg heeft de prioriteit willen wij ook in de toekomst onze rekeningen kunnen betalen en onze schulden niet doorschuiven aan onze kinderen. In Europa hebben we het goede voorbeeld gegeven door de meerjarenbegroting met bijna 3,5 procent omlaag te brengen. Wij vragen van de nationale overheden nu hetzelfde. Daarom is het een goede zaak dat wij concrete stappen zetten in de richting van solide Europees toezicht met constructieve regulering, effectieve hervormingen en duidelijke sanctiemechanismen. Wij hebben niets aan een wirwar van Europese regelgeving, maar des te meer aan een overzichtelijk speelveld waarin overheden hun verantwoordelijkheid nemen.

De echo's uit het verleden die opklinken uit Baruchs betoog doen vermoeden dat hij heel Europa terug wil storten in de jaren vijftig, maar de wereld is veranderd. De groteske tweespalt die hij schetst tussen markt en overheid is al even hol als het neoliberaal Europa waaraan hij refereert. Het Europa van nu moet doen daar waar het altijd heeft kunnen bijgedragen aan onze welvaart. Door nieuwe vrijheden te scheppen, handelsbarrières weg te nemen en mensen de mogelijkheid bieden het heft in eigen hand te namen. Baruch heeft gelijk, dit kan leiden tot mooie groeicijfers. Daarvoor moeten we ons echter eerst ontdoen van muffe en versleten denkbeelden. Alleen zo kunnen we ons richten op de uitdagingen van vandaag en de oplossingen van morgen.

Jan Mulder, lid van het Europees Parlement voor de VVD, en Maarten Klaassen, beleidsmedewerker.

 
Europa is nooit een neo-liberaal project geweest
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.