Opinie

'Doe toch niet zo kinderlijk teleurgesteld over de paus'

Volkskrantlezer Peter Peeters schrijft in de brief van de dag dat de paus onterecht binnen een jaar de levieten gelezen krijgt. 'De katholieke kerk heeft inmiddels ruimte tot zelfstandig denken en doen voor haar volgelingen gecreëerd.'

De paus kust een beeldje in de Sint-Pietersbasiliek. Beeld epa

Het heeft me enige tijd gekost om te besluiten iets te schrijven over het artikel over de paus (Vonk, 15 maart). De onnozelheid die uit het artikel blijkt, vind ik stuitend. De foto met de paus in ondergoed is een onbeschaamde poging om ook in beeld deze nieuwe leidsman van een bijna tweeduizend jaar oud instituut te beschadigen.

Het waarom van deze actie kan ik alleen maar afleiden uit de kinderlijke teleurstelling dat de nieuwe paus niet binnen een jaar alle uitgangspunten van de katholieke kerk overboord heeft gegooid en dat hij, conservatief als altijd, de homobeweging niet met al hun eisen heeft omarmd.

Zwart omranden
Ook de zinsneden als 'uitgekookte marketingstrategie' en 'terroriserende traagheid' geven aan dat de journalist het artikel heeft geschreven om de positieve uitstraling van de nieuwe paus naar gewone mensen zwart te omranden. Waar president Obama in de pers nog wat meer tijd kreeg om zijn bijna goddelijke missie waar te maken, wat helaas niet is gelukt, krijgt deze paus binnen een jaar de levieten gelezen.

Cover van Vonk van 15 maart. Beeld de Volkskrant

Waarom zou een instituut, dat is gebaseerd op geschriften van duizenden jaren oud, de zogenaamde Nederlandse verworvenheden van de laatste decennia als 'baas in eigen buik' , 'flitsscheiding', 'geregistreerd partnerschap', 'homohuwelijk' en 'co-moederschap' moeten accepteren? Alsof deze nieuwe verworvenheden niet alleen tot een grotere zelfstandigheid van het individu hebben geleid, maar ook tot een sociaal betere samenleving.

Grote delen van de wereldbevolking leven nog volgens richtlijnen, die uitsluitend zijn gebaseerd op het clansysteem. De pater familias is de baas en de familie volgt zijn richtlijnen in alles. Andere grote wereldgodsdiensten hebben deze clanstructuur verwerkt in hun geschriften en richtlijnen en dwingen deze in meer of mindere mate af.

Zelfstandig denken
De katholieke kerk heeft inmiddels ruimte tot zelfstandig denken en doen voor haar volgelingen gecreëerd. Volgens de progressieve opiniemakers, zoals Jan Mulder en uw journalist, is dat te weinig en te laat. Een instituut als de katholieke kerk, met miljarden volgelingen over de hele wereld, zal zich naar ik hoop niet met dit soort opiniemakers inlaten.

Peter Peeters, Harderwijk. Bovenstaand stuk stond als brief van de dag in de Volkskrant van dinsdag 18 maart.

 
Waarom zou een instituut, dat is gebaseerd op geschriften van duizenden jaren oud, de zogenaamde Nederlandse verworvenheden van de laatste decennia als 'baas in eigen buik' , 'flitsscheiding', 'geregistreerd partnerschap', 'homohuwelijk' en 'co-moederschap' moeten accepteren?
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.