Opinie

'De anti-zwartepietlobby is definitief door het ijs gezakt'

De Zwarte Piet-tegenstanders hebben een gouden kans gemist om het echte leed, de slavernij in Europa, aan de kaak te stellen, schrijft Jan Jaap de Ruiter. 'Tegenstanders van Zwarte Piet hebben het niet slim aangepakt.'

De samenleving maakt zich dit jaar drukker dan ooit over Zwarte Piet. De discussie werd aangezwengeld door mensen voor wie Zwarte Piet een herinnering oproept aan een verleden van slavernij en een heden van discriminatie. En dus kwamen ze in geweer. Er werd zelfs een heuse rechtszaak gevoerd over de aankomst van Sinterklaas in Amsterdam. De rechter wees de eisen af en inmiddels is de Goedheiligman veilig en wel gearriveerd in het land.

Zwarte Piet, in de meeste gevallen een zwart geschminkte blanke man of vrouw, bestaat niet als echt mens, is een spelfiguur voor de allerkleinsten onder ons, en als Sinterklaas het land weer verlaten heeft, is Zwarte Piet er ook niet meer. Het zwartepietprotest gaat dan als een nachtkaars uit. Maar de herinnering aan het slavernijverleden en discriminatieheden is er na 5 december nog steeds. Die verdwijnt niet zomaar.

Niet slim
De tegenstanders van Zwarte Piet hebben het niet slim aangepakt. Elk jaar hebben ze maar een maand of twee de tijd om hun grieven te uiten. En dat terwijl hen het hele jaar ter beschikking staat om hun punt te maken. Maar dan hoor ik ze niet.

Als de tegenstanders zich zo gegriefd voelen door een figurant in een kinderfeest, zou je denken dat ze zich al helemaal gegriefd zouden voelen en zich doen gelden als ze horen van de slavernij in de wereld, ja, in hun zeer nabije wereld.

 
Als de tegenstanders zich zo gegriefd voelen door een figurant in een kinderfeest, zou je denken dat ze zich al helemaal gegriefd zouden voelen en zich doen gelden als ze horen van de slavernij in de wereld

Ik heb Quinsy Gario, Anousha Nzume, Robert Vuijsje en zijn vriend Arnie Heinze bij Pauw & Witteman horen vertellen over de onprettige gevoelens die ze ervoeren bij de aanblik van Zwarte Piet. Ik doe niets af aan hun gevoelens. Ik geloof dat ze oprecht zijn. Maar hun gevoelens zijn ook egocentrisch en getuigen van een zwaar opgetuigde vorm van zelfmedelijden die niets met Sinterklaas te maken heeft. En als Prem Radhakishun in De Wereld Draait Door dan ook nog eens hardop provocerend gaat roepen dat Sinterklaas niet bestaat, dan is de anti-zwartepietlobby wat mij betreft definitief door het ijs gezakt.

Seksslaven in Europa
In dezelfde tijd dat Quinsy Gario zijn opwachting maakte op televisie, kwam er een rapport van de Europese Unie uit, waarin stond dat er in diezelfde Unie 3600 criminele organisaties bestaan, en dat er rond de 880.000 slavenarbeiders in de Unie werkzaam zijn, waarvan 270.000 in de seksindustrie.

Ik heb Quinsy, Robert, Arnie, Anousha en Prem er niet over gehoord. En dat terwijl juist zij zich zo bewust zijn van het slavernijverleden en discriminatieheden. Geen spoor van solidariteit met de slaven die in sommige gevallen zomaar om de hoek van hun eigen huizen zouden kunnen wonen.

De meedogenloze wijze waarmee de vele seksslaven in Europa worden behandeld, verdienen onze eerste en onze laatste aandacht als het gaat om slavernij en discriminatie. En je zou verwachten dat degenen die processen aanspannen tegen Zwarte Piet, die ostentatief hun gezicht afwenden van Sinterklaas bij diens intocht in Amsterdam en dat met honderden kinderen om hen heen, die op tv luidruchtig roepen dat Sinterklaas niet bestaat, dat die mensen vooraan zouden staan om te protesteren tegen de ten hemel schreiende omstandigheden van mensen die, in tegenstelling tot de zwartepiet-demonstranten, vandaag de dag als slaaf leven en veel meer met discriminatie te maken hebben dan veel van de verwende anti-Pietlobbyisten in hun hele leven.

Don Quichotes
Als zeloten stormt een kleine groep mensen gedurende een korte tijd als ware Don Quichotes op de windmolen van vermeende discriminatie af, terwijl rechts en links van de molen bordelen en kwekerijen staan, waar het grootste onrecht geschiedt en waar het hele jaar tegen gedemonstreerd kan worden.

Het resultaat van het zwartepietdrama is dat de natie hopeloos verdeeld geraakt is door dit idiote extremisme maar dat de echte slachtoffers nog steeds de Europese slaven zijn. De zwartepietdiscussianten hebben een gouden kans gemist de positie van die mensen aan de kaak te stellen.

Totdat de slavernij uit de Europese Unie verdwenen is, blijf ik daarom lekker Sinterklaas vieren en speel ik zelf, zo zwart als roet, met graagte de rol van Zwarte Piet.

Jan Jaap de Ruiter is arabist aan Tilburg University. @JanJaapdeRuiter

 
De anti-zwartepietlobby wat mij betreft definitief door het ijs gezakt.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.