'CO2 moet je niet opslaan maar recyclen'

We recyclen al metalen, plastics en papier, dus waarom geen koolstof? Degenen die zich serieus zorgen maken over het klimaatprobleem dat is ontstaan door ons gebruik van fossiele brandstoffen, willen CO2 afvangen en begraven.

Beeld thinkstock

Het is zelfs kabinetsbeleid geworden voor Rutte III. Met 'Carbon Capture and Sequestration' (CCS) hopen zij dat we voorlopig fossiele brandstoffen kunnen blijven verstoken in onze economie. Maar dat is ijdele hoop.

Carbon Capture and Sequestration is een extra kostenpost, er is over de hele wereld maar een beperkt aantal opslagplaatsen geschikt voor CO2-opslag en CCS ontmoet grote maatschappelijke weerstand. Het lijdt, net zoals radioactief afval, aan het nimby-effect (not in my backyard).

Er zijn nog veel andere manieren om CO2 op te slaan of te benutten: in koolzuurhoudende dranken, in spuitbussen, in koelkasten, in plastics en in brandblussers. Het wordt ook gebruikt om meer olie en gas uit de aarde te persen.

Het lijkt mij het meest aantrekkelijk om CO2 te recyclen in transportbrandstoffen en chemicaliën. CO2-recycling, Carbon Capture and Utilization (CCU), staat nog in de kinderschoenen. In principe komt er energie bij vrij en kan het gebruikt worden ter vervanging van een groot aantal grondstoffen.

Ik denk in de eerste plaats aan transportbrandstoffen. Vliegtuigen kunnen nauwelijks vliegen op zonne-energie, daarvoor is de energiedichtheid van zonlicht te gering. Toch is er meer dan genoeg zonne-energie om waterstof mee te maken. Met waterstof kunnen we CO2 recyclen tot kerosine en zo klimaatneutraal vliegen.

CCU kunnen we ook gebruiken om duurzame energie op te slaan en op het gewenste moment te transporteren naar plaatsen waar daaraan behoefte is. Met zonnecentrales en windparken kun je waterstof maken en die benutten in CCU voor het maken van methaan (groen gas, niet uit de aarde maar uit CO2).

Belangrijk voordeel is dat we onze huidige infrastructuur nauwelijks hoeven aan te passen. Door met duurzame energie CO2 te recyclen uit de lucht en zo methaan, benzine, diesel of andere transportbrandstoffen te synthetiseren, kunnen we duurzame energie voor iedereen op aarde beschikbaar maken.

We kunnen daarvoor gebruikmaken van de bestaande infrastructuur van olie- en gaspijpleidingen, tankwagens en schepen. We halen nu al stikstof (N2) uit de lucht om er kunstmest van te maken. Ik denk dat het veel eenvoudiger en ook economischer is om CO2 uit de lucht te halen dan fossiele olie of gas uit de grond.

Door CO2 te recyclen en het bestaande wereldwijde energieweb te gebruiken, zullen we een kringloop sluiten en zowel klimaatverandering tegengaan als een duurzame ener-gievoorziening voor iedereen realiseren.

Frans W. Saris is natuurkundige en oud-directeur van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) te Petten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.