Column

'Butts have become a thing'

Twee selfietrends die zich voorlopig nog niet zo makkelijk laten combineren

Belfie

Een nieuw soort ster lijkt op te komen in het firmament der sterren: de kont-ster. Dat is een ster die vooral bekend is om haar kont. En daarbij moeten we aanmerken: haar dikke kont. We kenden al de kont van Khloé Kardashian, de beroemdste kont ter wereld. Hij is groot, indrukwekkend en je kunt er gemakkelijk een theekopje op zetten. De kont heeft zijn eigen fans en Khloé onderhoudt hem goed. Deze week nog plaatste zij een foto op Instagram van zichzelf, squattend in de sportschool, waarbij ze opmerkte: 'Omdat er nog nooit iemand een liedje over een kleine kont heeft geschreven.'

Dan is er nog de kont van Pippa Middleton, die zijn ­eigen Facebookpagina heeft.

Maar Khloé en Pippa, die kunnen ook zelf iets, waren zelf al iemand, ook zonder hun kont. Pippa is... de zus van Kate. En Khloé is... nou ja, iemand met een realityserie over zichzelf.

Nu is er echter een vrouw of liever gezegd een kont opgestaan die helemaal op eigen merites groot is geworden. Figuurlijk. Letterlijk groot was hij al. Het is de kont van Jen Selter, zomaar een sportschoolreceptiemedewerkster die op Instagram foto's van zichzelf begon te plaatsen, waarbij haar volgers steeds meer opviel hoe uitstulpend haar kont was.

Nu plaatst Jen bijna alleen nog kontfoto's - belfies heten dat, butt selfies - heeft ze 4,5 miljoen volgers op Instagram, kreeg ze een fotoshoot in Vanity Fair en schreef The New York Times deze week een uitgebreid stuk over haar. 'Butts have become a thing', zei Jen Selter in de krant.

Daar kunnen we niets tegenin brengen.

Selfie

En dan het nieuws op het front van de traditionele, frontale selfie, en daar dan weer een specifiek type van. Stel, je bent een gewone burger, die niet deel uitmaakt van het sterrenstelsel. En daar zie je, zomaar op straat, ineens een ster staan. Colin Firth. Of Victoria Beckham. Of, in Nederland, Maurice Wijnen. Dan loop je naar diegene toe, houd je je iPhone op enige afstand van jullie hoofden en maak je gauw een selfie. Een selfie met een ster. En die deel je dan als een bezetene op je sociale media.

Dit, en dat had uw sterrenkijker zich niet gerealiseerd, is vre-se-lijk voor sterren. Tuurlijk, ze waren al gewend aan de paparazzi, aan journalisten die hun vuilniszakken opentrokken, aan gemene amateurfotografen die op het strand stiekem, van een afstandje, foto's van ze maakten om naar de roddelpers te sturen.

Maar dit - een vreemde die op je af rent, naast je gaat staan en een foto samen met je maakt - voelt erg onprettig. Dat snappen wij eigenlijk ook wel.

En daarom maakte Hollywoodactrice Kirsten Dunst er een korte film over. Hij heet Aspirational en staat op internet. Het scenario: beroemde Hollywoodactrice Kirsten Dunst staat op de stoep te wachten. Twee meisjes spotten haar en maken snel een selfie met haar. Beroemde Hollywoodactrice blijft met beteuterd snoetje achter.
Niet om flauw te doen, hoor, Kirsten, maar deine Sorgen möchte ich haben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.