'Asscher is net zo asociaal als Rutte'

De Amsterdamse wethouders Lodewijk Asscher en Andrée van Es protesteren fel tegen de bezuinigingen van het kabinet-Rutte, maar doen daar nog een schepje bovenop door duizend Amsterdammers werkloos te maken. Dat stelt Laurens Ivens, fractievoorzitter van de SP in Amsterdam.

Lodewijk Asscher. Beeld anp

Begin deze maand schreef Lodewijk Asscher, PvdA-wethouder in Amsterdam, een brandbrief aan premier Rutte over de gevolgen van de stapeling van bezuinigingen.

Na onderzoek komt de wethouder Financiën tot de conclusie dat met name de laagste inkomens te maken krijgen met de gevolgen van de keuzes van dit kabinet. Terecht maakt Asscher zich zorgen over bezuinigingen op de zorg, het onderwijs en arbeidsparticipatie die veelal dezelfde gezinnen zullen raken. Ook zijn collega-wethouder van GroenLinks Andrée van Es maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de kabinetsplannen voor de zwakste gezinnen in de samenleving. Zo riep zij onlangs het kabinet nog op om vooral de rijken extra te belasten.

Goed dat deze wethouders zich uitspreken tegen het asociale beleid van Rutte, en ze hebben ook helemaal gelijk. Maar niet alleen Rutte is verantwoordelijk voor de gevolgen van de bezuinigingen, ook kunnen de wethouders zelf maatregelen nemen om de zwakkeren te beschermen.

Amsterdamse wethouders schieten tekort
Maar daarin schieten de Amsterdamse wethouders toch aanzienlijk tekort. Sterker nog, ze doen een schepje bovenop de Haagse bezuinigingen voor een hele groep Amsterdammers. Als het aan deze wethouders ligt zullen de komende maanden zo'n 1.000 mensen werkloos worden die zich nu nog nuttig maken voor de stad. Mensen die niet makkelijk een andere baan kunnen vinden en dus de armoede in gejaagd worden en nutteloos op de bank plaats moeten nemen.

Amsterdam gaat het mes fors zetten in de ID-banen, banen die als doel hadden om mensen niet op de bank te zetten maar aan de slag te houden. In plaats van deze ID-ers werkloos te maken, kan de gemeente er ook voor kiezen om hun werk te erkennen door er een echte baan van te maken, waardoor de dure begeleiding bespaard kan worden.

Amsterdamse keuze
Als Amsterdam dan ook eindelijk de bedrijven met wie ze contracten heeft, verplicht om een steentje bij te dragen om arbeidsgehandicapten aan de slag te helpen, is het behouden van deze 1.000 banen financieel goed haalbaar. Het werkloos maken van deze mensen is niet de schuld van Den Haag, maar gewoon een Amsterdamse keuze.

Door de ID-banen om te zetten in echte banen zal bovendien Amsterdam enorm profiteren. Door het schrappen van deze banen dreigen dierenasielen, kunstinstellingen, sportclubs en scholen in grote problemen te komen of zelfs de deuren te moeten gaan sluiten. Dat moet voorkomen worden!

De strijd tegen de stapeling van bezuinigingen voor groepen mensen is een goede strijd. Maar duizend mensen werkloos maken uit gezinnen die ook al vaak geraakt worden door de bezuinigingen op de AWBZ, jeugdzorg en/of het passend onderwijs, past daar niet bij. Dit is precies de groep zwaksten waar Asscher zo voor op komt in zijn brandbrief. Er zit een gat tussen wat het bestuur van Amsterdam zegt en wat het doet. Het Rotterdamse motto 'geen woorden, maar daden' zie ik graag terug bij de Amsterdamse wethouders Asscher en Van Es.

Laurens Ivens is fractievoorzitter van de SP in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.