Prinses Cristina en haar man Iñaki Urdangarin verlaten het rechtsgebouw.
Prinses Cristina en haar man Iñaki Urdangarin verlaten het rechtsgebouw. © EPA

Zwager Spaanse koning veroordeeld tot 6 jaar cel, prinses vrijgesproken

De zwager van de Spaanse koning Felipe VI is veroordeeld tot ruim 6 jaar cel, maar zijn zus Cristina gaat vrijuit. Dat heeft de rechter op Mallorca vrijdag besloten.

Iñaki Urdangarin, getrouwd met de zus van de koning, maakte zich schuldig aan zelfverrijking. Hij streek overheidsgeld op voor fictieve werkzaamheden: de organisatie van twee congressen op de Balearen en in Valencia, en van de mislukte kandidatuur van Madrid voor de Olympische Spelen van 2016. Van de 6,2 miljoen euro die Urdangarin hiervoor kreeg stak hij, samen met zijn zakenpartner, 4,5 miljoen euro in eigen zak.

Van de prinses werd al verwacht dat ze onschuldig zou worden bevonden. Zij werd niet vervolgd door de openbaar aanklager, maar door de extreem-rechtse vakbond Manos Limpias (Schone Handen). De leider van die vakbond zit inmiddels zelf in de gevangenis vanwege afpersing. In ruil voor 3 miljoen euro beloofde hij te zullen afzien van de vervolging van prinses Cristina. Toen de vakbondsleider werd opgepakt, was het strafproces al te ver gevorderd om het te kunnen stopzetten.

Pijnlijk

Koning Juan Carlos probeerde zijn dochter ertoe te bewegen dat ze zou scheiden

De rechtszaak tegen prinses Cristina en haar man bracht het Spaanse koningshuis ernstig in de problemen. Koning Juan Carlos verspeelde haast al het krediet dat hij had gekregen nadat hij in 1981 een staatsgreep had verhinderd. Hij probeerde zijn dochter ertoe te bewegen dat ze zou scheiden of af te zien van het recht van troonsopvolging, maar prinses Cristina koos voor haar echtgenoot.

De verduisteringszaak werd midden in de economische crisis bekend. Dat maakte het extra pijnlijk: het geld dat de aangetrouwde prins had buitgemaakt was afkomstig van overheden die kort daarna stevig moesten bezuinigen. De zaak leidde er uiteindelijk toe dat koning Juan Carlos aftrad en deed de roep om een republiek in Spanje aanzwellen.

Prinses Cristina blijft zesde in de lijn van troonsopvolging

De huidige koning Felipe VI zette zijn zus uit de koninklijke familie. Ook de titel van Hertogin van Palma nam hij haar af, tot haar ongenoegen. Toch is deze affaire nog steeds ongemakkelijk voor het koningshuis. Prinses Cristina blijft zesde in de lijn van troonsopvolging.

De koning opende vrijdag net een tentoonstelling met kunst afkomstig uit Hongarije in het Museo Thyssen, een van de grote musea van Madrid. Hij had de Hongaarse president al uitgenodigd voordat bekend was dat de rechter vrijdag een uitspraak zou doen. Zelf gaf hij geen commentaar, maar het Kabinet van de Koning benadrukte tegenover de krant El País de 'absolute onafhankelijkheid van de rechterlijke macht'.