Sean Spicer, de woordvoerder van Donald Trump.
Sean Spicer, de woordvoerder van Donald Trump. © EPA

Woordvoerder Trump over Assad: 'zelfs Hitler gebruikte geen chemische wapens'

Sean Spicer, de woordvoerder van president Donald Trump, is dinsdag zwaar onder vuur komen te liggen nadat hij op zijn dagelijkse persconferentie had gezegd dat 'zelfs Hitler zich niet had verlaagd tot het gebruik van chemische wapens'. Spicer wilde daarmee aangeven hoe ernstig de gifgasaanval van afgelopen week in Syrië was, maar joeg met zijn opmerking veel mensen op de kast.

Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, eiste het vertrek van Spicer. 'Terwijl Joodse gezinnen overal in Amerika het Joodse Paasfeest vieren, bagatelliseert de belangrijkste woordvoeder van dit Witte Huis de verschrikkingen van de Holocaust', zei ze. Ook het Anne Frank Centrum in New York riep Trump op zijn woordvoerder te ontslaan.

Gaskamers

Ik bedoelde dat Hitler geen gas gebruikte op zijn eigen volk zoals Assad dat doet

Sean Spicer, woordvoerder president Trump

'We hebben geen chemische wapens gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. Ook een verachtelijk iemand als Hitler verlaagde zich zelfs niet tot het gebruiken van chemische wapens', zei Spicer bij wijze van vergelijking met de Syrische president Bashar al-Assad, die volgens de VS het bevel had gegeven voor de gifgasaanval. Hij ging daarbij voorbij aan de gaskamers waarin miljoenen Joden onder Hitlers bewind werden omgebracht.

Even later probeerde Spicer zich te herstellen, maar hij maakte het alleen erger door te zeggen dat hij bedoelde dat 'Hitler geen gas gebruikte op zijn eigen volk zoals Assad dat doet'. Vervolgens maakte hij een nog pijnlijker uitglijder: 'Ik weet wel dat hij die in de Holocaust in centra heeft gebruikt'. Dat leverde hem op Twitter een regen van honende opmerkingen op: kennelijk bedoelde hij daarmee de vernietigingskampen.

Na zijn rampzalig verlopen persconferentie stuurde Spicer journalisten een e-mail om nog eens te verduidelijken dat hij geenszins de bedoeling had gehad 'de verschrikkelijke aard van de Holocaust te bagatelliseren'. 'Ik probeerde een verschil te maken met de tactiek om vliegtuigen te gebruiken om chemische wapens op bevolkingscentra te werpen. Iedere aanval op onschuldige mensen is verwerpelijk en valt niet goed te praten.'

Ik weet wel dat Hitler die in de Holocaustcentra heeft gebruikt

Sean Spicer, woordvoerder president Trump

Lees meer over de VS en Syrië

'Laat Assad vallen als betrouwbare partner'
Rusland moet 'zijn onbetrouwbare partner Bashar al-Assad' laten vallen. Het regime van de familie Assad in Syrië loopt ten einde. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson dinsdag op bezoek in Italië, kort voor zijn reis naar Moskou.

President van de wereld
De man van America First is met de aanval op een Syrische luchtmachtbasis geworden wat hij juist niet wilde zijn: president van de wereld. En dat brengt hem in conflict met Vladimir Poetin, stelt Buitenlandredacteur Bert Lanting. Lees in dit artikel hoe de houding van de VS inzake Syrië veranderde.