Vliegtuig uit de vloot van Qatar Airways. Buurlanden van Qatar hebben hun luchtruim gesloten voor vluchten uit het golfstaatje.
Vliegtuig uit de vloot van Qatar Airways. Buurlanden van Qatar hebben hun luchtruim gesloten voor vluchten uit het golfstaatje. © AFP

Washington Post: Verenigde Arabische Emiraten verantwoordelijk voor hack staatspersbureau Qatar

Het hacken van het staatspersbureau van Qatar, dat leidde tot een conflict met andere Golfstaten, was het werk van de Verenigde Arabische Emiraten. The Washington Post meldt dit op gezag van bronnen bij Amerikaanse inlichtingendiensten. Vorige maand gaf Qatar 'buurlanden' al de schuld.

Op 24 mei verscheen een nieuwsbericht op de website van het persbureau met opmerkelijke uitspraken van de emir van Qatar. Hij zou zich in een toespraak positief hebben uitgelaten over 'de islamitische macht' Iran en de door Iran gesteunde organisatie Hezbollah.

Aan Qatar werd een reeks ultimatieve eisen gesteld, waaronder het sluiten van de nieuwszender Al Jazeera

Volgens de regering van Qatar betrof het nepnieuws; het bericht werd binnen een uur van de site gehaald. Een reeks Arabische landen, aartsvijanden van Iran, reageerde echter woedend. Aan Qatar werd een reeks ultimatieve eisen gesteld, waaronder het sluiten van de nieuwszender Al Jazeera.

Toen daar geen gehoor aan werd gegeven, verbraken Saoedi-Arabië, Bahrein, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de diplomatieke banden met Qatar. Ook werden het luchtverkeer en de wegverbindingen naar de Golfstaat afgesloten.

VAE verantwoordelijk

Buurlanden ergeren zich al langer aan de volgens hen te vriendelijke houding van Qatar jegens Teheran

Volgens The Washington Post bespraken leden van de regering van de VAE het opzetje op 23 mei, een dag voor het bericht op de site verscheen. Het is niet duidelijk of de hack door de Emirati's zelf werd uitgevoerd.

Begin juni meldden diverse westerse media dat volgens de FBI Russische hackers het nepnieuws op de site van Qatar hadden geplaatst. Er werd toen al gesuggereerd dat niet de Russische regering, maar Saoedi-Arabië of de VAE daartoe opdracht zou hebben gegeven.

De buurlanden ergeren zich al langer aan de volgens hen te vriendelijke houding van Qatar jegens Teheran en de Moslimbroederschap. Ook het in Doha (Qatar) gevestigde Al Jazeera is wat hen betreft een doorn in het oog, vanwege een te kritische berichtgeving over de Arabische regimes.

Welke landen keren Qatar de rug toe en waarom? Bekijk het in onderstaand kaartje. Tekst gaat verder onder kaartje.

Donald Trump

Donald Trump toonde begrip voor de harde manier waarop Qatar werd aangepakt door zijn buurlanden

Het diplomatieke conflict tussen de Arabische landen bracht de Verenigde Staten in een lastig parket. Een paar dagen voor het verschijnen van het nepbericht sloot president Donald Trump zijn bezoek aan Saoedi-Arabië af. Hij steunde de Saoedi's onverkort in hun rivaliteit met Iran. Later toonde hij begrip voor de harde manier waarop Qatar werd aangepakt door zijn buurlanden.

Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson koos echter een omzichtigere aanpak en probeerde te bemiddelen in het conflict. Alle betrokken Arabische landen, waaronder Qatar, zijn bondgenoten van de VS en leden van de door de Amerikanen geleide internationale coalitie die tegen Islamitische Staat vecht. Het regionale hoofdkwartier van het U.S. Central Command is in Qatar gevestigd, waar tienduizend Amerikaanse militairen zijn gelegerd. Bahrein is de thuishaven van de Vijfde Vloot van de Amerikaanse marine.
De minister van Buitenlandse Zaken van de VAE, Anwar Gargash, heeft het bericht van The Washington Post vandaag tegengesproken.

Wat is er aan de hand in Qatar?

Qatar zou de regio destabiliseren door steun te leveren aan terroristische organisaties. Een overzicht van de belangrijkste punten uit het eisenpakket.

Buigt het trotse Qatar? Jonge Qatarezen vertrouwen erop dat de overheid de boycot van de buurlanden zal oplossen.

De jonge emir van Qatar weet zich omringd door buurlanden met oude leiders. Inmiddels staat hij met velen op slechte voet. Wie is sjeik Tamim al Thani van Qatar? (+)

Eén van de eisen van de buurlanden is dat de zender Al Jazeera wordt gesloten. 'We verslaan het nieuws', zegt de nieuwsdirecteur van Al Jazeera English. 'Dat doen we onafhankelijk en sommige mensen worden daar niet blij van. Maar wat kun je daaraan doen?' (+)