De Amerikaanse president Donald Trump zaterdag in de Siciliaanse stad Taormina.
De Amerikaanse president Donald Trump zaterdag in de Siciliaanse stad Taormina. © AP

Wall Street Journal: Witte Huis wil tweets Trump vooraf door advocaten laten controleren

Het getwitter van Donald Trump kan de Amerikaanse president nog danig in de problemen brengen, en daarom zou het Witte Huis op een plan broeden om zijn tweets eerst aan een team advocaten voor te leggen, voordat hij ze verstuurt. Zij zouden moeten beoordelen of het bericht wellicht moet worden aangepast, meldt de Wall Street Journal.

Het idee is om een systeem te ontwikkelen waardoor de tweets niet 'rechtstreeks vanuit het brein van de president in het universum terechtkomen', aldus een van zijn adviseurs tegen de Amerikaanse krant. Het punt is niet alleen dat de regering de opmerkingen van Trump later weer recht moet zien te breien, maar ook dat wordt gevreesd voor mogelijk juridische gevolgen.

De kans dat Trump ermee akkoord gaat om zijn uitingen eerst door een juridisch team goed te laten keuren, is uiterst klein. De president heeft op de gekste momenten fel gereageerd op gevoelige onderwerpen. Zo beschuldigde hij de voormalige president Barack Obama er begin maart van dat hij hem tijdens de verkiezingscampagne had afgeluisterd in de Trump Tower - een tweet die mensen niet zo letterlijk hadden moeten nemen, aldus zijn woordvoerder Sean Spicer twee weken later.

Deze maand bracht hij zichzelf nog in een lastig parket toen hij suggereerde dat hij opnames heeft van zijn gesprekken met voormalig FBI-chef James Comey, die hij een week daarvoor plotseling had ontslagen. 'Comey moet maar hopen dat er geen 'tapes' zijn van onze gesprekken voor hij tegenover de pers begint te lekken!', twitterde Trump. Hierop werd verontwaardigd gereageerd, want probeerde de president hier echt iemand te bedreigen? En heeft hij inderdaad zijn gesprekken met bezoekers in het Witte Huis laten opnemen?

Ook partijgenoten van Trump zouden blij zijn als de president zich koest houdt op sociale media. De afgelopen dagen, tijdens zijn eerste reis naar het buitenland, heeft Trump slechts mondjesmaat getwitterd en dat is hen goed bevallen. 'Hij moet van Twitter af', zegt Republikein Mark Sanford (South Carolina) in een interview met The Hill. 'Ik denk dat hij zijn eigen grootste vijand is op Twitter.' Misschien zou hij zijn activiteiten op Twitter tot een minimum kunnen beperken', suggereert de Republikein Steve Chabot (Ohio).