Waar is iedereen die toen Charlie was?

Nederland is nog doorspekt van homoafkeuring

Na de aanslag in Parijs was iedereen Charlie. Waar zijn al die Charlies na Orlando, vraagt Botte Jellema zich af.

Er klopt iets niet, besef ik als ik om me heen kijk. Met zo'n tweehonderd mensen staan we op de Dam om de aanslag op een homoclub in Orlando te herdenken. Het Koninklijk Paleis is uitgelicht in regenboogkleuren, het internationale symbool van de lhbt-gemeenschap. We hebben kaarsen bij ons en drinken wijn uit plastic bekers. De aanwezigen zijn voornamelijk wit, voornamelijk man, voornamelijk homo.

En dat klopt niet.

Anderhalf jaar geleden stond ik hier ook. Het was een dag na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.

Reacties (15)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Peter Emile -
  De veruit belangrijkste reden dat ik het als homo in Amsterdam (ooit de 'Gay capital of the world') al lang niet meer aandurf om in de publieke ruimte ook maar het geringste gebaar van affectie naar mijn huwelijkspartner te maken, is het feit dat deze stad in de afgelopen 20 jaar is overlopen door immigranten uit islamitische landen. Mijn partner en ik zijn talloze malen bedreigd en/of uitgescholden door moslimjongeren. En niet eens omdat we nou zo 'obvious' gay lopen te zijn, integendeel. Daarom is het raar dat er in dit verhaal niet éénmaal naar de islam wordt verwezen.
 • Frank1963 -
  "Dat laatste voorbeeld kun je zien als een restje intolerantie uit een streng christelijke enclave, maar ook in de rest van Nederland zijn de feiten bedroevend. Ruim 30 procent van de Nederlanders - ook niet-gelovigen - neemt aanstoot aan twee zoenende mannen in het openbaar". Grappig: in het hele stuk geen enkele verwijzing naar de islamitische achtergrond van de dader, noch de homohaat onder moslims, maar wel even fijntjes verwijzen naar de vermeende homohaat onder de blanke autochtonen ('gristenen' en oostelijke rimboebewoners). Selectief wegkijken is een kunst, bij VK kunt u het leren.
 • Lehaje -
  Bij je suis Charly waren er direct allerlei dingen die je kon downloaden, zoals je Facebook pagina met de franse vlag verfraaien. Zijn er geen clevere mensen die dat voor de nagedachtenis van Orlando ook kunnen maken en verspreiden
 • Jean5 -
  Voorts spijt het me dat ik niet expliciet mijn steun heb betuigd in deze verschrikkelijke tijden voor de gemeenschap van vrij denkende mensen. Bij deze!!
 • Jean5 -
  Goed artikel! Hoewel ik een zeer tolerant mens ben en mensen van verschillende geaardheid tot mijn vrienden mag rekenen, vind ik zoenende mannen onaantrekkelijk. Het stoot zelfs af, bij vrouwen heb ik dat nauwelijks. Ik laat het nooit merken en hoef dat ook niet want discriminatie is geen issue. Maar ik heb ook mijn gevoel. Reden waarom ik niet de barricades ben opgegaan is: zolang de VS wapens blijven verstrekken zullen dit soort schietpartijen blijven plaatsvinden. Ik zou wel eens het totaal aantal slachtoffers willen weten van de 'drive by shootings' onder de 'zwarte' populatie.
 • Karin1955 -
  Maar dat 'Je suis Charlie'-gevoel heb ik ook al gemist na de aanslagen in Brussel. En bij aanslagen in Turkije, Syrië, Afghanistan, etc. etc. Wanneer gunt men elkaar het licht in de ogen eens. Ieder mens is uniek, accepteer dat, zonder naamkaartje, labeltje o.i.d. Mijn gedachten blijven in ieder geval bij alle slachtoffers. K
 • Semarang1949 -
  Moest het even opzoeken, de term lhbt¿er. Misschien wordt het eens tijd om echt respect te tonen jegens al wat leeft. Discriminatie is uitgevonden door gefrustreerde meerderheden in de ruimste zin van het woord. Wij de homo sapiens onderscheiden zich van dieren in een machtsspel. De mens is een verzonnen beeld. God is hier het excuus.
 • goldfinger -
  Tja , wanneer je het mislopen van een stageplek in west friesland noemt als een kernvoorbeeld, dan durf je werkelijke oorzaken van homohaat en geweld in de grote steden niet te benoemen. Wat hadden Orlando en Charlie echt gemeen met elkaar? dat is de vraag en het antwoord.
 • anna vader -
  De spijker op z,n kop!
 • harlequin -
  waarom moet altijd het ene leed met het andere vergeleken worden? zijn we bezig met een wedstrijd om te laten zien wie het meest geschokt is? vind dit altijd zulke rare stukken