Minister van Defensie Carter.
Minister van Defensie Carter. © AP

VS sturen meer commando's om IS-leiders te pakken

De VS sturen meer commando's en andere elite-soldaten naar Syrië en Irak in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Ze gaan onder andere deel uitmaken van een snel inzetbare eenheid die IS-leiders moet opsporen en doden. Dit maakte minister van Defensie Carter dinsdag bekend tijdens een hoorzitting in het Congres. Hoeveel commando's worden gestuurd, is onduidelijk.

'Deze speciale troepen zullen na verloop van tijd invallen kunnen doen, gijzelaars bevrijden, inlichtingen verzamelen en IS-leiders oppakken', aldus Carter.

Het Pentagon kondigde eerder aan vijftig man elitetroepen te sturen naar het strijdgebied. Dit aantal wordt nu uitgebreid. 'En dat is nog maar een begin', aldus Carter. President Obama staat onder druk om de inspanningen van de door de VS geleide coalitie tegen IS te verhogen, zeker na de aanslagen van 13 november in Parijs.

Maar Obama is tot nu toe terughoudend om grote aantallen Amerikaanse grondtroepen in te zetten, afgezien van een beperkt aantal adviseurs en elitetroepen. De commando's zullen vooral in Irak worden ingezet om het Iraakse leger te helpen in de strijd tegen IS.

Op termijn moet de snel inzetbare eenheid ook worden ingezet in Syrië. 'Deze strijdmacht zal ook in staat zijn om operaties uit te voeren in Syrië', aldus Carter om IS op te jagen en te bestrijden

Olie-installaties

Carter zei dat de luchtaanvallen op de olie-installaties en vrachtwagens van IS ook worden opgevoerd. In de afgelopen weken zoden zo'n 400 vrachtwagens zijn vernietigd, aldus de minister. 

Amerika's hoogste militair Joseph Dunford zei onlangs dat door de luchtaanvallen afgelopen maand de olie-inkomsten van IS flink zijn verminderd.

Er zijn nu 3.500 Amerikaanse soldaten in Irak. Het gaat echter niet om gevechtssoldaten maar om militairen die het Iraakse leger ondersteunen met advies en opleidingen.

Libië

In Libië zijn twee- tot drieduizend strijders van IS actief. Dat stellen experts van de VN in een rapport. Het werd dinsdag overhandigd aan de leden van de Veiligheidsraad. IS probeert zijn territorium in Libië uit te breiden, maar de onderzoekers benadrukken dat IS slechts een van de vele spelers is in Libië.

IS profiteert echter wel van het aanzien dat de groep aan zijn activiteiten in Syrië en Irak te danken heeft en 'vormt daarmee een evident gevaar voor Libië, op de korte en lange termijn'. Volgens de experts bestaat er wel veel verzet tegen IS onder de bevolking en heeft IS moeite om lokale bondgenoten te vinden.