VS boos na gewelddadig optreden lijfwachten Erdogan bij protest in Washington

De Amerikaanse autoriteiten hebben deze week twee lijfwachten van Recep Tayyip Erdogan enige tijd vastgehouden nadat ze met geweld hadden ingeslagen op een anti-regeringsbetoging voor de residentie van de Turkse ambassadeur in Washington. Dat meldden Amerikaanse media donderdagavond. Erdogan was dinsdag op bezoek in Washington voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump en de ambassadeur.

Op videobeelden is te zien hoe Erdogans beveiligers inslaan op demonstranten bij de residentie van de Turkse ambassadeur. Een vrouw werd geschopt terwijl ze op de grond lag, een andere werd bij de nek gegrepen. Negen mensen raakten gewond. Amerikaanse politieagenten grepen uiteindelijk in. Op de beelden is tevens te zien hoe Erdogan vanuit zijn auto toekijkt.

De Republikeinse politicus John McCain wil dat de regering harde maatregelen neemt tegen Turkije: 'Hun ambassadeur verdomme het land uitgooien. Het is hier Turkije niet. Dit is geen derdewereldland.' Steny Hoyer, de nummer twee van de Democraten in Het Huis van Afgevaardigden, sluit zich hierbij aan: 'Dit kan niet zonder consequenties blijven.'

Kans op vervolging klein

De lijfwachten zijn inmiddels met Erdogan terug op Turkse bodem waardoor de kans op vervolging erg klein is. Toch is het incident daarmee nog niet afgedaan, zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat het geweld 'zeer zorgwekkend' noemt.

De Turkse ambassadeur Serdar Kilic moest woensdag uitleg geven aan de hoogste Amerikaanse ambtenaar op het departement. Bovendien is er een onderzoek ingesteld naar de twee bodyguards.

Het is niet bekend onder welke voorwaarden ze zijn vrijgelaten en of ze diplomatieke immuniteit genieten. Volgens persbureau AP is het gebruikelijk dat landen elkaars leiders en hun gevolg niet arresteren.

PKK

De Turkse ambassade in Washington laat in een verklaring weten dat 'het hoopt dat in de toekomst adequaat wordt gereageerd op provocaties'.  Volgens Turkije waren de demonstranten, die met Koerdische vlaggen zwaaiden, gelieerd aan de Koerdische PKK-beweging.

De verhoudingen tussen Turkije en de Verenigde Staten staan al onder druk door de verschillen in de aanpak van Islamitische Staat in Syrië en Irak. Turkije wil niet dat de Amerikanen Koerden steunen in de strijd tegen de terreurorganisatie.