Maria Aljochina kort na haar vrijlating uit de gevangenis.
Maria Aljochina kort na haar vrijlating uit de gevangenis. © AP

Vrouwen Pussy Riot strijdbaar uit de gevangenis

Pussy Riot is weer op vrije voeten, vandaag kwamen Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina vrij. Ze kregen, tegen wil en dank, gratie van de Russische president Poetin. De twee vrouwen zijn strijdbaar, zegt Ruslandcorrespondent Olaf Koens vanuit Moskou. 'Dit zijn punk-anarchisten, die laten zich niet beteugelen.'

De amnestie moet vooral niet worden aangezien voor barmhartigheid, liet Aljochina weten, die vandaag als eerste vrijkwam. Dit was geen 'humanitaire daad' van de Russische president Poetin, maar een 'pr-stunt'. Liefst had ze de vrijlating geweigerd, maar dat kon niet. Later op de dag, en duizenden kilometers verderop, kwam ook Tolokonnikova vrij. De twee vrouwen zullen elkaar eerst opzoeken voordat ze teruggaan naar Moskou.

Koens: 'Ze zijn heel erg strijdbaar. Ze zeiden: we gaan verder met actievoeren. Ze zijn van plan een mensenrechtencommissie op te richten.' De strijdbaarheid van de vrouwen van Pussy Riot contrasteert met de passieve houding van dissident Chodorkovski, die vorige week na tien jaar gevangenisstraf werd vrijgelaten. 'Met Chodorkovski is duidelijk een deal gemaakt. Met deze vrouwen is niets afgesproken. Dit zijn punk-anarchisten, die laten zich niet beteugelen.'

Aljochina werd maandagochtend vrijgelaten uit een strafkamp buiten de de stad Nizjny Novgorod, aldus haar advocaat Irina Chroenova. Ze zal haar leven gaan wijden aan de verdediging van mensenrechten, zei ze in een telefoongesprek met de Russische tv-zender Dozhd. Na haar vrijlating was ze naar eigen zeggen 'te geschokt' om te bevatten wat er was gebeurd. Ze is van plan om snel naar Moskou te gaan om daar in gesprek te gaan met mensenrechtenactivisten.

Punkgebed
Aljochina en Tolokonnikova werden in maart 2012 veroordeeld tot twee jaar celstraf, voor een protestactie tegen de Russische president Vladimir Poetin in een kathedraal in Moskou. Getooid in gekleurde bivakmutsen speelden ze een punkgebed waarin ze de nauwe banden tussen de Russische kerk en de Russische staat aankaarten.

Het Russische parlement nam vorige week een amnestiewet aan die van toepassing is op duizenden Russen, voornamelijk minderjarigen, invaliden, veteranen, zwangere vrouwen en vrouwen met kinderen. Aljochina en Tolokonnikova kregen gratie omdat ze beiden kinderen hebben. De amnestie wordt door critici gezien als een poging van het Kremlin om, met het oog op de Olympische Winterspelen in Sotsji in februari, kritiek op de Russische mensenrechtensituatie te smoren.

Eerder werd ook voormalig olietycoon Michail Chodorkovski vrijgelaten. Hij vloog na zijn vrijlating naar Duitsland en zei dat hij niet weer de politiek in zal gaan. Wel bezwoer hij te zullen vechten voor de vrijlating van politieke gevangen in Rusland.