Volkskrant-correspondent Marc Peeperkorn wint Anne Vondelingprijs voor 'heldere politieke journalistiek'

De jury vond het werk van Peeperkorn zo bijzonder dat zij hem zelf maar heeft aangedragen voor de prijs

Marc Peeperkorn, correspondent voor de Volkskrant in Brussel, heeft donderdag de Anne Vondelingprijs 2016 'voor heldere politieke journalistiek' gewonnen. Volgens de jury verdient Peeperkorn de prijs vanwege zijn artikelen over de 'verwevenheid van nationale en Europese politiek'.

Hoogwaardige berichtgeving

De jury roemt Peeperkorns verslaggeving over 'twee cruciale politieke thema's' van het afgelopen jaar: de vluchtelingencrisis en het Oekraïnereferendum. 'Ze vormen voorbeelden van de jarenlange hoogwaardige berichtgeving uit Brussel door Marc Peeperkorn.'

Normaliter kiest de jury een winnaar uit inzendingen bij de stichting Anne Vondeling, maar Peeperkorn is door de jury zelf voorgedragen. 'Er waren veel serieuze aanmeldingen', zegt Henk Bakker, secretaris van de stichting, die de aanmeldingen doorstuurt naar de onafhankelijke jury. 'Maar de jury vond het werk van Peeperkorn zo bijzonder dat zij hem zelf maar hebben aangedragen voor de prijs.'

Peeperkorn is sinds 2008 EU-correspondent voor de Volkskrant in Brussel. Voor die tijd werkte hij op de politieke redactie van de Volkskrant in Den Haag. In 2015 won Peeperkorn ook al een prijs voor zijn werk in Brussel: de Evensprijs voor Europese journalistiek.  

Nieuwe prijs

De Vondelingprijs is vernoemd naar voormalig politicus Anne Vondeling (1916-1979) en wordt dit jaar voor de 37ste keer uitgereikt. Dit jaar heeft de stichting voor het eerst ook een aanmoedigingsprijs in het leven geroepen, vernoemd naar de plotseling overleden voorzitter van de stichting: Saskia Stuiveling. Deze prijs gaat naar Saskia van Westhreenen, die voor de Leeuwarder Courant 'schrijft over de landelijke politiek zonder de regionale Friese invalshoek uit het oog te verliezen'.

De prijzen worden uitgereikt door Arie Slob, de oud-fractievoorzitter van de van de ChristenUnie, op woensdag 28 juni 2017 om 17.00 uur in de Noenzaal van de Eerste Kamer. Naast 'erkenning' en een beeldje van Anne Vondeling ontvangt Peeperkorn een geldbedrag van 1.000 euro.

Lees verder: de verdienstelijke stukken van Marc Peeperkorn

Het ja-knikje tegen de nee-stem. Premier Mark Rutte's maandenlange zoektocht naar een oplossing voor de uitslag van het Oekraïenereferendum. Stevende hij af op een politiek drama of speelde de premier blufpoker? Een reconstructie van Marc Peeperkorn en Natalie Righton (+)

Zo kwam de zwaarbevochten Turkije-vluchtelingendeal tot stand. Hoe taboes werden doorbroken met een mysterieus woordje, deadlines, knetterende ruzies, geheime overleggen en Turkse pizza's midden in de nacht. Een reconstructie.

Een chronologisch overzicht van het recente werk van Marc Peeperkorn vindt u hier.