Op een beveiligingscamera van het vliegveld is Zyed B. te zien nadat hij door militairen is neergeschoten.
Op een beveiligingscamera van het vliegveld is Zyed B. te zien nadat hij door militairen is neergeschoten. © Reuters

Vader doodgeschoten aanvaller Orly: 'Mijn zoon bad nooit en gebruikte drugs'

De vader van Ziyed Ben Belgacem, de man die een aanslag wilde plegen op het Parijse vliegveld Orly en daarbij werd gedood, heeft tegen Franse media gezegd dat zijn zoon beslist geen terrorist was. Ook bad hij volgens de man nooit, en gebruikte hij drugs en alcohol.

Belgacem was al jarenlang een bekende van de politie door een reeks overvallen en door drugscriminaliteit. Hij werd daarnaast verdacht van radicalisme, omdat hij tijdens een van zijn celstraffen in de jaren 2011-2012 tekenen van religieus extremisme leek te vertonen. Maar volgens de vader bad zijn zoon nooit. Bovendien gebruikte hij drugs en alcohol.

Toch riep de 39-jarige Zyed Ben Belgacem zaterdagochtend toen hij het wapen van een militair afpakte: 'Ik ben hier gekomen om te sterven voor Allah'. Op zijn lichaam werd een koran gevonden. Hij had een sporttas bij zich waarin zich een fles benzine bevond.

Voordat Belgacem naar Orly toog, schoot hij bij een verkeerscontrole ten noorden van Parijs met een licht wapen op agenten. Hij vluchtte met zijn auto naar Vitry-sur-Seine, waar hij een café binnen viel, schoten loste en de aanwezigen bedreigde. Vervolgens stal de man een auto waarmee hij naar Orly reed. 

Volgens de vader heeft hij toen naar huis gebeld met een warrig verhaal over een aanvaring met gendarmes. Hij vroeg om vergeving. De vader is met bezorgd gemoed naar de politie gegaan, later gevolgd door een broer en een neef van Belgacem.

In 2015 is onderzoek gedaan naar de radicalisering van Belgacem, maar dat heeft volgens Franse media niks opgeleverd. In het onderzoek naar zijn aanval op Orly is gebleken dat Belgacem onder de invloed van drugs en alcohol verkeerde. De lijkschouwing heeft dat uitgewezen.

Ben Belgacem werd geboren in de Parijse voorstad Vitry-sur-Seine uit Tunesische ouders. Hij was meerdere malen veroordeeld wegens drugshandel en overvallen op banken en postkantoren. Ook was hij bekend bij de inlichtingendiensten, omdat hij in de gevangenis geradicaliseerd zou zijn. Na de aanslagen van 2015 werd huiszoeking bij hem verricht, in het kader van de noodtoestand. 

Zaterdagochtend om half 9 viel hij een vrouwelijke militair aan, die met twee anderen een patrouille uitvoerde op het vliegveld Orly. Hij zette een pistool op haar slaap en probeerde haar wapen af te pakken. De vrouw verzette zich en viel op de grond. Vervolgens werd Ben Belgacem doodgeschoten door de andere militairen. 

Justitie beschouwt de zaak als een terreurdaad omdat daar genoeg aanwijzingen voor zijn, aldus de Parijse aanklager François Molin. De vader van Ben Belgacem, een broer en een neef werden aangehouden. Zijn vader werd zaterdagavond vrijgelaten na verhoor, zijn broer en neef worden zondag nog verhoord.  

Na het incident op Orly werd het vliegverkeer stilgelegd en drieduizend mensen uit de luchthaven geëvacueerd. Zaterdagmiddag kwam het verkeer weer op gang. Bij musea, op stations, vliegvelden en andere drukke plaatsen in Frankrijk patrouilleren militairen.

De aanval komt op een moment dat een reeks bloedige aanslagen nog vers in het collectieve geheugen van de Fransen ligt en het land zich opmaakt voor presidentsverkiezingen. Op 3 februari werden bovendien drie militairen aangevallen met een mes in het winkelcentrum Carrousel du Louvre.