Een man houdt een foto van de peuter omhoog die omkwam bij de aanslag in Duma.
Een man houdt een foto van de peuter omhoog die omkwam bij de aanslag in Duma. © AFP

Twee Israëliërs aangeklaagd voor aanslag op Palestijns gezin

Twee Israëliërs zijn zondag aangeklaagd voor de moord op een achttien maanden oude baby en zijn ouders. De drie slachtoffers vielen in juli in Duma op de Westelijke Jordaanoever door brandstichting in de woning van de Palestijnse familie. Een vierjarige zoon overleefde de brand, maar raakte zwaargewond.

De aanslag veroorzaakte internationale ontzetting, zeker toen later beelden naar buiten kwamen van extremistische Joden die de dood van het kind vierden. Een volwassene is aangeklaagd wegens moord en de tweede verdachte, een minderjarige, wegens medeplichtigheid.

De verdachten zouden volgens de Israëlische veiligheidsdienst lid zijn van een ondergrondse groep Joodse extremisten.

Golf van geweld

Naast de internationale ophef vormde de aanslag een directe aanleiding voor de golf van geweld die Israël, de Westoever en Gaza de afgelopen maanden trof. Daarbij kwamen circa 120 Palestijnen om het leven en meer dan twintig Israëli's.

Ruim een week geleden werd in Israël nog met walging gereageerd op videobeelden waarin Joodse extremisten de moord op de Palestijnse peuter die omkwam bij de aanslag vieren.

Geschokt

Premier Benjamin Netanyahu en andere leidende politici reageerden geschokt op de beelden die tijdens het kerstweekeinde op de Israëlische tv te zien waren. De premier omschreef de joelende groep aanwezigen op een Joodse bruiloft als 'een bedreiging van de Israëlische samenleving en de veiligheid'. Zondag voegde hij eraan toe dat het slechts om een 'marginale groep' binnen de religieus-zionistische beweging gaat.

De ultranationalistische minister van Onderwijs Naftali Bennett, die veel aanhangers heeft in die beweging, sprak over 'ondermijning van de staat'. Ook hij hield het op een beperkte groep van 'enkele tientallen mensen'.