Turkse politie pakt 136 medewerkers op van rechtbanken Istanbul
© EPA

Turkse politie pakt 136 medewerkers op van rechtbanken Istanbul

De Turkse politie heeft maandag invallen gedaan in drie gerechtsgebouwen in Istanbul nadat arrestatiebevelen waren gegeven voor 173 medewerkers van de rechterlijke macht. Van hen zijn er 136 opgepakt. De invallen zijn onderdeel van een onderzoek naar de mislukte staatsgreep op 15 juli.

Dit melden de Turkse persbureaus Dogan en Anadolu. Vier medewerkers werden vorige week al opgepakt. Maandagavond zijn zeventien nieuwe arrestatiebevelen de deur uitgegaan voor medewerkers van een rechtbank in Istanbul. Inmiddels zitten meer dan 35 duizend mensen in detentie en nog eens tienduizenden zijn op non-actief gesteld.

De Turkse autoriteiten verdenken hen ervan banden te hebben met de in de Verenigde Staten wonende moslim-geestelijke Fethullah Gülen en zijn volgelingen. President Recep Tayyip Erdogan heeft om de uitlevering gevraagd van Gülen, die volgens Turkije het brein achter de mislukte coup is.

Vicepremier Numan Kurtulmus kondigde eerder maandag nieuwe ontslagen aan bij onder meer de ministeries van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken, de kustwacht en het leger. Verder zei Kurtulmus dat militaire ziekenhuizen onder de controle van het ministerie van Volksgezondheid komen. Nu vallen ze nog onder het ministerie van Defensie.

Nieuwe ontslagronde

Lees ook:

Vijf diplomaten van de Turkse ambassade in Den Haag zijn teruggeroepen naar Ankara omdat ze infiltranten van de Gülenbeweging zouden zijn. Critici vrezen dat 'de heksenjacht' zich uitbreidt naar Nederland.

Sinds de couppoging van vorige maand zijn in Turkije meer dan 76 duizend ambtenaren, rechters en beveiligingsmedewerkers geschorst. Bijna vijfduizend van hen zijn ontslagen, liet de Turkse premier Binali Yildirim zaterdag weten.

In Europa wordt met argusogen gekeken naar de zuiveringen in Turkije. De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern noemde de onderhandelingen over een Turkse toetreding tot de Europese Unie een 'diplomatieke fictie'. Erdogan beticht op zijn beurt het Westen van steun aan de coupplegers. Volgens hem was de mislukte staatsgreep niet alleen in Turkije gepland, maar ook in het buitenland.

De Europese Unie 'vernedert' Turkije, vindt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu. Hij zei dit maandag in een interview met de Duitse krant Bild. Volgens de bewindsman is het Turkse volk 'getraumatiseerd' na de mislukte staatsgreep en de Europeanen 'vernederen ons in plaats van Turkije te helpen', aldus Cavusoglu in de Duitse boulevardkrant.

De minister riep de EU opnieuw op om over te gaan tot een opheffing van de visumplicht in het kader van het omstreden Turks-Europese vluchtelingenakkoord.